VESIĆ: Nelegalna gradnja i naplata javnog prevoza najveći problem u Beogradu

Autor: Republika

Vesti

14.08.2018

07:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kazao je danas da će grad krenuti u borbu sa nelegalnom gradnjom i dodaje da u Beogradu ima 500.000 nelegalno izgrađenih kvadratnih metara.

RepublikaFoto: Beoinfo
Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda

Vesić je za Radio-televiziju Srbije rekao da će grad Beograd predložiti da se izmeni Zakon o planiranju i da će tražiti da se ubuduće ukrštaju informacije svih državnih organa kada je u pitanju takva gradnja. 

- Veliki broj nelegalnih objekata postoji zbog nesaglasnosti propisa. Koriste se različiti zakoni. Zakon o planiranju izgradnje, Zakon o legalizaciji. Investitori koriste svaku mogućnost koju im daju zakoni kako bi to radili - rekao je Vesić . 

On je dodao da će grad tražiti da se legalizacija završava na drugostepenom organu, jer će tako moći da se ruše nelegalni objekti, a ne da se čeka odluka Upravnog suda. Vesić kaže da će tražiti zabranu priključenja nelegalnih objekata na bilo kakvu infrastrukturu - EPS, vodovod, jer će tako otežati onima koji nelegalno grade i da će jedan od zahteva biti i da se svaka nelegalna gradnja preko 100 kvadrata tretira ka pranje novca. 

Vesić je kazao da mnogi državni organi nisu radili svoj posao, poput inspekcije, vodovoda i svi oni koji su omogućili da se bespravne zgrade priključuju na bilo kakvu infrastrukturu i da zato treba da budu preduzetze mere kako se to više ne bi dešavalo.

Upitan da li će se rušiti ono što je nelegalno građeno ili što je nadograđeno na postojećoj zgradi, Vesić je kazao da ukoliko je neko nadograđivao do trenutka donošenja Zakona o legalizaciji ima mogućnost da se legalizuje, ako ne onda nema takvu mogućnost. 

- U Beogradu je nelegalna gradnja i naplata javnog prevoza najveći problem. Došlo je vreme da se nelegalnoj gradnji stane na put jer kada se gradi tada se plaćaju doprinosi za građevinsko zemljište gradu, a od tih doprinosa se gradi infrastruktura - rekao je zamenik gradonačelnika.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (44)

Loading
Marija

14.08.2018 08:01

Složila bih se sa tom činjenicom, i takođe podržala da se to reši jer se nekome čini da je to mali problem, ali nije ni malo!

Maki

14.08.2018 08:03

Vlast se trudi da ovi zemlju dovede u red i spreci sve nelegalne radnje.

Dacha

14.08.2018 08:03

Pojedinci se bogate tako sto nelegalno grade objekte, dobro je sto ce se tome stati na put.

Markoni

14.08.2018 08:05

Vreme je da neko stane na put bahatim investitorima i nelegalnoj gradnji.