VESIĆ: Zemljište na Novom Beogradu prodato za 328 MILIONA!

Autor: beograd.rs, Republika

Vesti

13.04.2018

11:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da je zemljište na uglu Vojvođanske i Gandijeve ulice u Novom Beogradu prodato za blizu 328 miliona dinara na licitaciji koja je održana u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Na nadmetanje je prispela jedna prijava preduzeća iz Novog Sada koje će izlicitirani iznos uplatiti u budžet Grada Beograda. Osim iznosa za kupljeno zemljište, investitor će u postupku pribavljanja građevinske dozvole imati i obavezu plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Prodata površina ima 3.118 kvadratnih metara

– Lokacija površine 3.118 kvadratnih metara nalazi se u zoni mešovitog gradskog centra. Na zemljištu se mogu graditi objekti komercijalne namene sa stanovanjem, kao i višespratna kolektivna garaža. Orijentaciona bruto površina moguće izgradnje na lokaciji je oko 16.000 kvadratnih metara, sa objektima od osam spratova. Početna cena za otuđenje građevinskog zemljišta utvrđena je na osnovu procene tržišne vrednosti, koja je iznosila 105.104,84 dinara po metru kvadratnom zemljišta, tako da je zemljište prodato jedinom prijavljenom učesniku po početnom iznosu od 327.716.891,12 dinara – rekao je Vesić.

On je podsetio da je Direkcija u prva četiri meseca ove godine obezbedila u budžetu grada 580 miliona dinara od otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada. Osim obezbeđivanja novih lokacija za investitore, Direkcija je do sada u 2018. godini izvršila 435 obračuna doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta za izgradnju objekata neto površine 450 hiljada kvadratnih metara, a investitori su u budžet grada po osnovu ovih obračuna uplatili više od milijardu dinara. Istovremeno, po ranije zaključenim ugovorima na ime naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, investitori su ove godine do sada uplatili još 600 miliona dinara.

– U prethodne dve godine, od prodaje zemljišta u javnoj svojini u budžet grada uplaćeno je 1,1 milijarda dinara, a samo tokom 2017. godine Direkcija je izvršila obračun doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta za preko 1.100 objekata, odnosno za površinu od 1,6 miliona kvadrata. Time je u 2017. godini obezbeđeno da investitori u budžet grada uplate 5,5 milijardi dinara na ime doprinosa, a još 1,3 milijarde dinara investitori su platili na ime naknade za uređivanje građevinskog zemljišta – precizirao je Vesić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading