BEOGRADSKI DORĆOL OPKOLILI MODELARI: Trka dronova kao u "Ratovima zvezda"

Vesti

01.04.2018

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trke dronova su novi korak u budućnost koji će vas najslikovitije približiti životu u "Ratovima zvezda". I dok "piloti" troše nedelje i nedelje i na stotine evra da poboljšaju male letelice jačajući im konstrukciju, motore, propelere i dodajući kamere, brojni posetioci uživali su u prvoj trci dronova u Srbiji - Game Of Drones.

RepublikaFoto: e-stock/A. PAUNKOVIĆ

Beogradski kulturni centar "Dorćol plac" "opkolile" su letelice ne veće od ljudske šake, teške oko 30 grama, sa ugrađenim kamerama i svetlećim lampicama, a pasionirani modelari odmerili su snage i prikazali svoje umeće. Okruženi specijalnim naočarima sa ekranima, džojsticima za upravljanje letelicama, stotinama sitnih delova koje su uklapali u svoje mašine kako bi brže i bolje letele, ove naizgled obične igračke otkrile su kreativnost i dečji duh i kod najstarijih učesnika, koji uveliko gaze osmu deceniju života.

TRI GENERACIJE MODELARA

Neki od najstrastvenijih modelara su članovi porodice Srećković iz Beograda, koji već treću generaciju neguju ljubav prema ovom hobiju.

RepublikaFoto: e-stock/A. PAUNKOVIĆ

- Pre godinu dana bilo nas je troje u Srbiji, sad nas ima oko 100 modelara dronova. Ljubav prema modelarstvu preneo mi je otac, a ja dalje svojim sinovima. Dronovi podrazumevaju helikoptere sa četiri propelera, opremljene malim kamerama koji se voze iz prvog lica, u realnosti, ne kao video-igrica. Sa ovim deca mogu da uđu u svet tehnologije i pametnije im je da sa dronom izađu napolje nego da sede u kući pred ekranom - kaže Andrej Srećković, predstavnik Udruženja građana xDroners i organizator trke.

30 grama teška je letelica

SA DRUGE PLANETE

Osećaj kao da ste na drugoj planeti obuzme vas kad zakoračite među modelare. Uroš Srećković (11) uz starijeg brata, oca i dedu planira da bude najbolji modelar na svetu.

RepublikaFoto: e-stock/A. PAUNKOVIĆ

- Još uvek pomažem tati da pravi dronove, ali uskoro ću, nadam se, napraviti svoju prvu letelicu. Moj stariji brat, brat i sestra od strica i ja se zajedno bavimo modelarstvom i obožavamo dronove. Oni izgledaju kao igračke, a zapravo mogu biti veoma ozbiljna stvar. Svakako su mnogo bolji od igranja igrica u zatvorenom prostoru - kaže Uroš, koji je juče bio jedan od najmlađih takmičara.

On ističe da ovaj događaj, koji je okupio 20 takmičara iz zemlje uzrasta od sedam do 77 godina, ima za cilj da popularizuje hobi upravljanja dronovima, a centralni deo programa bio je FPV (First Person View) trka mikrodronova, koji su leteli kroz brojne "kapije", prepreke, obruče, osmice, okvire...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading