(FOTO) Lavrov i Vučić na otkrivanju kupole Hrama Svetog Save!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

22.02.2018

09:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske federacije Sergej Lavrov došli su danas u Hram Svetog Save na Vračaru gde će se održati svečana prezentacija mozaika, na kupoli na visini od 65 metara, a predstavlja Hrista u činu vaznesenja na nebo.

RepublikaFoto: Tanjug/Tanja Valič
Sleva nadesno: Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh srpski Irinej prisustvuju prezentaciji mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save na Vračaru

Reč je o jednom od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svetu.

Ukras, težak 40 tona, sačinjen je u Moskvi, pravljen godinu dana, a potom prevezen u Beograd, a delo je umetnika predvođenih čuvenim Nikolajem Muhinom. 

Izradu je finansirala ruska firma "Gaspromnjeft" sa četiri miliona evra. 


U i ispred Hrama okupljen je veliki broj građana koji su došli da prisustvuju prezentaciji. 
RepublikaFoto: Tanjug/Tanja Valič
Ministri spoljnih poslova Ruske Federacije i Srbije Sergej Lavrov i Ivica Dačić položili su danas vence i odali poštu u Memorijalnom kompleksu Oslobodiocima Beograda, na Spomenik sovjetskom vojniku, kao i na spomenik ruskom diplomati Nikolaju Hartvigu

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je ranije danas da je to samo prvi korak i da će mozaik u oltarskom delu, noseći stubovi, ikonostas i mermerni patos biti završeni do jeseni 2019. godine kako bi u njemu mogle da se obavljaju liturgije. 


- Kupola je prvi u nizu završnih koraka ka potpunom završetku radova na hramu uz značajnu pomoć predsednika Rusije, Gaspromnjefta - rekao je Selaković koji je precizirao da je na kupoli radilo više od 70 umetnika i mozaičara iz Rusije i Srbije.
RepublikaFoto: Tanjug/Tanja Valič


Dodaje da je velika ruska pomoć bila motiv Srbiji da za vreme mandata predsednika Aleksandra Vučića izdvoji do sada najveću pomoć, ali ne i konačnu, za završetak radova.

Selaković je podsetio da je Vlada Srbije, na inicijativu predsednika Vučića, obezbedila 1,2 milijarde dinara za Hram Svetog Save.

Kupola je samo prvi deo od 1.240 kvadratnih metara mozaika,posle toga sledi oko 3.300 metara kvadratnih mozaika u oltarskom delu.

- Hram je najveće mesto okupljanja svih stranih turista, a kada bude završen oni će imati priliku da vide najveću galeriju mozaika - zaključio je Selaković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (54)

Loading
zola

22.02.2018 09:45

Dobro je što jedan takav čovek kao što je Lavrov dobije tu čast

Branko

22.02.2018 09:51

Velika je to donacija ,ali od srca ,i hvala im od srca.

Zvezda

22.02.2018 09:52

Ovo ce biti prelepo.

sasa

22.02.2018 10:22

@Zvezda - Slika govori vise od reci