Mali: Grad pokrovitelj obnove Spomen-kosturnice Kolubarske bitke u Lazarevcu

Autor: Republika

Vesti

24.01.2018

15:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da će grad izdvojiti 12 miliona dinara za projekat obnove Spomen-kosturnice Kolubarske bitke u Lazarevcu.

RepublikaFoto: BEOINFO
Siniša Mali

– Grad Beograd izdvojiće sredstva za obnovu ovog značajnog prostora za srpsku istoriju, i prostor kripte će biti adaptiran u komemorativni interaktivni muzej. Spomen-kosturnica Kolubarske bitke predstavlja jedini spomenik kulture od izuzetnog značaja na teritoriji opštine Lazarevac i mesto gde su posle velike Kolubarske bitke zajedno sahranjeni austrijski i srpski borci – rekao je Mali prilikom obilaska Hrama Svetog velikomučenika Dimitrija.

 

On je dodao da će ovaj projekat biti realizovan u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu. 

– Prostor kripte biće ujedno i prvi muzej posvećen Velikom ratu u Srbiji, a  Grad Beograd pokrovitelj tog projekta. Autor ovog projekta je dr Dušan Jovović, koji će primeniti najnovije tehnologije digitalne umetnosti i rekonstruisati postojeći prostor – rekao je gradonačelnik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (44)

Loading
miki

24.01.2018 16:28

ne smemo zaboraviti istoriju naseg naroda,lepa vest za lazarevac

miki

24.01.2018 16:32

spomenici imaju veliki znacaj za grad u kom se nalaze

Miros

24.01.2018 16:39

Kolubarska bitka je jedan od najsvetlijih događaja u našoj istoriji, izuzetno je dobro i zaslužuje da se na odgovarajući način obeleži i da je pokrovitelj grad Beograd.

Gordan

24.01.2018 16:41

Mozemo imati lepu buducnost samo ako se secamo zrtava i herojstva nasih predaka. Lepo je sto postujemo to.