BITKA ZA SLAVJANSK ODLUČUJE SUDBINU UKRAJINE! Rusi stigli na 16 kilometara od ključnog grada, masovni artiljerijski napadi: EVAKUISANO 350.000 STANOVNIKA!

Autor:

Vesti

06.07.2022

07:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bitka za Slavjansk će verovatno biti sledeće ključno ratno poprište u borbi za Donbas, pošto su se ruske snage približile na 16 kilometara od ovog grada, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije, prenosi Gardijan.

BITKA ZA SLAVJANSK ODLUČUJE SUDBINU UKRAJINE! Rusi stigli na 16 kilometara od ključnog grada, masovni artiljerijski napadi: EVAKUISANO 350.000 STANOVNIKA!

Foto: www.profimedia.rs/Tanjug/AP

Rat u Ukrajini

Ruske snage se sada verovatno nalaze oko 16 km severno od Slavjanska, navodi se u najnovijem izveštaju britanske obaveštajne službe.

Postoji realna mogućnost da će bitka za Slavjansk biti sledeća ključna tačka u borbi za Donbas, dok Rusija nastavlja da konsoliduje svoju kontrolu nad Lisičanskom i Luganskom, dodaje se u izveštaju.

Na severu, Moskva je usmerila većinu preostalih raspoloživih jedinica iz istočne i zapadne grupe snaga na nastavak ofanzive u pravcu Izjuma, gde su tokom prošle nedelje, ruske snage najverovatnije napredovale do još pet kilometara suočene sa izuzetno odlučnim ukrajinskim otporom, navodi se u saopštenju britanskog ministarstva, prenosi Gardijan.

Najmanje dve osobe su poginule, a sedam je povređeno kada su ruske snage granatirale Slavjansk u regionu Donjecka, saopštio je u utorak načelnik ukrajinske donjecke regionalne vojne administracije Pavlo Kirilenko, preneo je CNN.

- Rusi ponovo namerno napadaju mesta na kojima su okupljaju civili. Ovo je čisti terorizam - napisao je Kirilenko u Telegramu, uz poziv stanovništvu da se evakuiše.

Republika

Foto: Tanjug/AP/printscreen

 

Kirilenko: Sudbinu Ukrajine odlučivaće region Donjecka

Ukrajinski guverner regiona Donjecka Pavlo Kirilenko saopštio je da je neophodna evakuacija 350.000 stanovnika ove oblasti da bi se spasli životi i omogućilo ukrajinskoj vojsci da bolje brani gradove od ruskog napredovanja, prenosi Gardijan.

- Sudbinu cele zemlje odlučivaće region Donjecka - rekao je guverner u Kramatrosku, administrativnom centru pokrajine i centru regionalnog štaba ukrajinske vojske, navodi britanski list.

Poziv je došao dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio pobedu u zauzimanju regiona Luganska.

Region Luganska i susednog Donjecka formiraju Donbas, industrijski basen na istoku Ukrajine koji ruske snage nameravaju da osvoje u celosti.

Gradonačelnik Vadim Ljah saopštio je da je "masovno granatiran" Slovjansk, grad koji je imao oko 107.000 stanovnika pre nego što su Rusi napali Ukrajinu pre više od četiri meseca, navodi britanski list.

Ukrajinska vojska je u nedelju povukla svoje trupe iz grada Lisičanska dok su ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i Putin saopštili da je zauzimanjem tog grada Moskva dobila kontrolu nad celim regionom Luganska.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading