Vesić: Staro sajmište postaće regionalni centar za istraživanje Holokausta

Autor: Republika

Vesti

11.01.2018

18:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Staro sajmište postaće regionalni centar za istraživanje Holokausta, a na tome radimo zajedno sa Muzejom "Jad Vašem", rekao je gradski menadžer Goran Vesić u intervjuu za Radio stanicu "Slovoljubve".

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Goran Vesić

Spomenuvši razgovore sa direktorom ovog muzeja prilikom svoje poslednje posete Jerusalimu, Vesić je istakao da će Centralna kula biti mesto edukacije mladih generacija.

– Sada smo raselili kulu, popisali imovinu, završava se zakon koji će omogućiti dalji napredak projekta, a paralelno radimo i projekat memorijalnog centra. Tu će biti tri muzeja, jedan koji se odnosi na stradanje Jevreja, drugi na stradanje Srba i treći na stradanje Roma. Zamolio sam predstavnike muzeja da se Starom sajmištu prida veći značaj jer se u muzeju pominje samo na jednom mestu, kao i da se mnogo više pažnje obrati na logor Jasenovac – rekao je Vesić, dodavši da episkop Jovan Ćulibrk uživa veliko poštovanje u Izraelu, ima ogromnu energiju i najbolji je poznavalac Holokausta kod Srba.

Gradski menadžer je istakao da su zajedno uradili ogromne stvari do sada i da je veoma srećan što može da sarađuje sa njim ne samo na Starom sajmištu već i u Pakracu, Jasenovcu i na drugim mestima. Uradio je mnogo i da se u Slavoniji ponovo podigne Srpska pravoslavna crkva, uredi biblioteka u Pakracu koja je starija od britanske biblioteke.

Govoreći o manifestaciji "Božićno seoce" ispred Hrama Svetog Save, gradski menadžer je podsetio da je na tu ideju došao zajedno sa ocem Stefanom.

– Posle 1. januara i "Ulice otvorenog srca" nije postajalo ništa više i naša ideja je bila da u januaru događaji budu ispred Hrama Svetog Save, jer je puno verskih manifestacija u tom mesecu. Tu je bio i patrijarh Irinej, mnogo je dece svakodnevno, manifestacije se održavaju od 17 časova i sve su namenjene deci, tu su kućice, fijaker, "raspevana jelka". Svake sledeće godine uvećavaćemo ovu manifestaciju i činiti je radosnijom za sve naše sugrađane – kazao je Goran Vesić.

Kada govori o svom iskustvu sa hodočašća u Svetoj zemlji, Vesić ističe da je to neverovatan osećaj jer vas taj grad jednostavno uzme pod svoje, i smatra da bi svaki hrišćanan, iako to nije lako ostvariti, bar jednom u životu morao da obiđe Jerusalim.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Draganab

11.01.2018 19:06

Dibar je ovaj projekat, a ujedno se odaje pocast mnogim neduznim ljudima

Predrag 1962

11.01.2018 20:32

To je trebalo i ranije da bude

Milovan

11.01.2018 22:55

Gradska vlast misli na najmlađe sugrađane.