Otvoren Dositejev dom u Beogradu

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

20.12.2017

12:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trinaest godina od osnivanja, Zadužbina "Dositej Obradović" prvi put je dobila na trajno korišćene prostor u zgradi u kojoj se nekada nalazilo Ministarstvo prosvete (1873 -1952), a koji je renoviran i svečano otvoren danas.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Tekst potpisaKnjige, braćo moja, a ne zvona i praporci

Otvarajući "Dositejev dom", ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević primetio je da Dositejeve reči i njegovo delo ođekuju u vremenu i istoriji, a znak pitanja za sve nas u vremenu koje dolazi jeste koliko su danas aktuelne njegove reči.

- Knjige, braćo moja, a ne zvona i praporci' - ođeknulo je ustaničkom Srbijom kao poziv koji je neko razumeo, neko nije. Srbija je bila ogrezla u krvi, u borbi za slobodu. Velika stradanja i velike patnje bili su prisutni u trenutku kada je Dositej iz intelektualno drugačijeg sveta, drugačijeg kulturnog kruga dospeo u Srbiju, ali njegov poziv i njegov glas kod naših uglavnom nepismenih ustaničkih vođa i kod naroda koji je grcao za prvim zracima slobode i prvim uzdisajima slobode, ođeknuo je snažno i imao je svoj efekat", rekao je ministar.

On se zapitao da li danas, posle više od 200 godina, uz sitne izmene, možemo da kažemo "knjige, braćo moja, a ne industrija zabave, rijaliti šou programi i trivijalnosti i banalnosti, potkultura i subkultura, koje nas zasipaju iz svakog pravca iz dana u dan".


- Mislim da možemo i u tome jeste snaga Dositejeve prosvetiteljske poruke i ako njegove reči čujemo, razumemo i sa blagim izmenama prevedemo u sadašnji kontekst, shvatićemo i shvatamo koliko je to upozorenje i poziv aktuelan i danas - dodao je Vukosavljević.

On je istakao da je Dositej u vreme groznice za slobodom, uneo drugu vrstu groznice - prosvetiteljsku, reformatorsku, enickopedističku, revolucionarnu i "te dve stvari koje su, logika bi nalagala, antipod jedna drugoj, složile su se u finu harmoniju i ono što je delovalo nemoguće u tom trenutku, desilo se - Srbija je krenula da se razvija u svim pravcima i da stvara državu, institucije i škole".

Upravnica Mirjana Dragaš podsetila je da je Zadužbina osnovana 2004. godine zahvaljujući kompaniji "Hemofarm" koja je kupila kuću u kojoj je rođen Dositej Obradović u Čakovu, pored Temišvara, koja je odmah preneta u vlasništvo Zadužbine, renovirana i pretvorena u spomen-muzej.

- Sada prvi put smo u prilici da otvorimo pravu kuću za Zadužbinu ''Dositej Obradović''- Dositejev dom i time ispunimo želju i zavet srpskog naroda i kulturnih pregaoca iz 1911. godine koji su želeli da tada u Beogradu otvore Dositejev dom koji će biti mesto okupljanja prosvetnih radnika i svih stvaralaca u oblasti kulture - rekla je Dragaš.

Ministarstvo kulture je izdvojilo blizu pet miliona dinara kojima je renovirano 250 od ukupno 500 kvadratnih metara prostora u zgradi, koja je spomenik kulture od velikog značaja i u kojoj se, pored Zadužbine "Dositej Obradović", nalaze i Vukova zadužbina i Institut za književnost i umetnost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading