Beograđani udišu dobar do umereno zagađen vazduh, a šta to znači?

Autor: Tanjug

Vesti

20.01.2019

12:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović izjavio je danas da je vazduh u Beogradu "dobar do umereno zagađen".

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

On je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da zimi dolazi do većih prekoračenja zagađujućih materija u odnosu na granične vrednosti, ali da se kvalitet vazduha ocenjuje na godišnjem nivou, tako da se ne može reći da je vazduh u Srbiji zagađen kao u Pekingu. 

- Uvek u Srbiji tokom zime imamo mnogo individualnih ložišta i starih automobila. Tamo gde je velika populacija, dolazi do prekoračenja graničnih vrednosti - kazao je Radović.


Na zagađenost vazduha utiče i geografski položaj pojedinih mesta, kao što su Kosjerić i Užice, koji se nalaze u kotlinama. 

Radović ističe da se radi na smanjenju aerozagađenja i dodaje da to nije proces koji se može uraditi preko noći, već je neophodno preduzeti sistemske mere.
Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Prema njegovim rečima, Bor bi bio najkritičniji, ali investicijom od 200 miliona evra u novu topionicu, on se više ne nalazi na listi zagađenih gradova.


Takođe, EPS sprovodi projekte od nekoliko stotina miliona evra koji se tiču smanjenja aerozagađenja.

- Naše resorno ministarstvo (za zaštitu životne sredine) ima program pošumljavanja, a naredne godine uložiće i u menjanje kotlarnica u lokalnim samoupravama širom Srbije - naveo je Radović.

On je dodao i da će Ministarstvo energetike naredne godine početi rad na energetskoj efikasnosti, jer objekti u zemlji troše više energije i samim tim prouzrokuju više aerozagađenja, a prva preporuka UN je da se smanji zavisnost od fosilnih goriva.

Aerozagađenje je globalni problem - devet od deset ljudi na Zemlji ima problem sa zagađenim vazduhom, preneo je Radović procene Svetske zdravstvene organizacije

Prema njegovim rečima, kvalitet vazduha u Srbiji je sličan kao u zemljama u regionu - bolji od BiH, a lošiji od Mađarske.

Najčistiji vazduh udišu građani u Skandinaviji, gde se ulaže mnogo više novca u zaštitu životne sredine.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading