Veliki poklon za MSU I SANU NA DAR OSAM SLIKA MIĆE POPOVIĆA

Autor:

Zabava

18.09.2018

15:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osam slika jednog od najznačajnijih i najintrigantnijih jugoslovenskih umetnika 20. veka poklonila je Atlas grupa, a protokol o donaciji potpisan je juče u Ministarstvu kulture i informisanja.

RepublikaFoto: Promo
Autoportret deo je kompozicije "Heksagonalni prostor"

"Daleko sam od pomisli da umetnici mogu da poprave svet, ali oni često nehotice i nesvesno čine da svet ipak ostane podnošljiv", govorio je Miodraga Mića Popović (1923-1996), naš čuveni slikar, akademik, likovni kritičar, pisac i filmski režiser. 

Osam slika jednog od najznačajnijih i najintrigantnijih jugoslovenskih umetnika 20. veka poklonila je Atlas grupa, a protokol o donaciji potpisan je juče u Ministarstvu kulture i informisanja.

GEST ZA POHVALU

- Živimo u epohi u kojoj su ovakvi potezi retki. Svojevremeno, u 19. i prvoj polovini 20. veka, Srbija je imala velike donatore Iliju Milosavljevića Kolarca, Simu Andrejevića Igumanova, Luku Ćelovića Trebinjca, Nikolu Spasića, Mišu Anastasijevića. Njihove donacije bile su deo pozitivnog odnosa prema društvu, narodu, zajednici - podsetio je Vukosavljević i izrazio nadu da će gestovi tog tipa biti češća pojava, kako bi se umetnička dobra izlagala pred javnošću i bila pod nadzorom ustanova kulture.

Muzej savremene umetnosti (MSU) u svojoj kolekciji ima već 20 dela Miće Popovića, a sada je bogatiji i za kompoziciju "Heksagonalni prostor" iz 1970, koja je sačinjena od šest platana velikog formata.

Osim vlastitog autoportreta u prirodnoj veličini, Popović je, naime, naslikao i figure prijatelja Borislava Mihajlovića Mihiza, Dobrice Ćosića, Živorada Stojkovića, Lazara Trifunovića i Antonija Isakovića, zapravo saboraca za slobodu javne reči sa najčuvenije beogradske disidentske adrese: Simina 9a. 

SOLUNAC

Ova kompozicija je prvi put izlagana 1971. u Salonu MSU - platna su bila postavljene u šestougao, a pratio ih je i zvučni sadržaj, glasovi portretisanih snimljeni na audio-traci.

Muzeju je poklonjena i slika "Solunac", na kojoj je srpski vojnik iz Prvog svetskog rata, s leđa oslonjen na drvenu štaku u trenutku kada pokušava da pronađe najprikladniji položaj kako bi obavio elementarnu fiziološku potrebu, dok je za portret profesora Mihaila Đurića delo bogatija Galerija SANU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading