SARAJEVO FILM FESTIVAL: "Srbenka" proglašen za najbolji dokumentarni film

Autor:

Zabava

17.08.2018

14:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski film "Srbenka" Nebojiše Slijepčevića proglašen je za najbolji dokumentarni film 24. Sarajevo Film Festivala, dok je Leon Lučev poneo titulu najboljeg glumca za ulogu u filmu "Teret" Ognjena Glavonića.

 
Foto: Youtube.com/Geomovies
Dokumentarni film "Srbenka" dobio nagradu za najbolji film.

Žiri kojem je predsedavala Leena Pasanen, direktorka festivala dokumentranog filma iz Lajpciga, ocenio je da je Slijepčevićev film zaslužio nagradu zbog svog intrigantnog suočavanja s teškim pitanjima iz prošlosti, prenosi regionalna televizija N1.

Film "Teret" u kojemu je glumio Leon Lučev koji je nagrađen "Srcem Sarajeva" za najboljeg glumca otvara pitanje suočavanja s ratnim zločinima i njihovim posledicama.

RepublikaFoto: Promo/ Đorđe Bajić
Leon Lučev, koji je nagrađen za najboljeg glumca za ulogu u filmu "Teret"

-Ovo je bio najteži film i najteža tema kojom sam se bavio. Radilo se o odgovornosti prema ljudima- kazao je Lučev iskazujući pri tom posebnu zahvalnost reditelju Ognjenu Glavoniću.

Predsednik žirija koji je odlučivao o najboljem igranom filmu, iranski reditelj i dvostruki dobitnik Oskara Ašhar Farhadi, objavio je kako je za najbolji film proglašeno bugarsko ostvarenje "Aga" reditelj Milka Lazarova, koji govori o ljubavi dvoje ljudi koji žive u dalekim i nepreglednim ledenim pustinjama a pri tom gaje istinsku toplinu i ljudskost u međusobnim odnosima.

Za najbolju glumicu sarajevskog festivala proglašena je Mađarica Sofija Žamozi za ulogu u filmu "Jedan dan" i u kojem glumi četrdesetogodišnjakinju izgubljenu među brojnim porodičnim obvezama.

Za najboljeg reditelja proglašena je Jona Uričaru za rumunski film "Limunada".

U kategoriji kratkog filma žiri je za najbolje ostvarenje proglasio film "Dah", debitantsko rediteljsko ostvarenje sarajevskog glumca Ermina Brave.

Na ovogodišnjem festivalu, publika je videla rekordnih 266 filmova iz 54 države, a procena organizatora je kako je sve te filmove videlo oko 100.000 gledalaca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading