Aca Seltik, frontmen "pravoslavnih Kelta": Pravimo se ludi dok nas truju!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bend Orthodox Celts, koji je za više od četvrt veka postojanja stekao kultni status, održaće sutra koncert povodom Dana Svetog Patrika u beogradskom Domu omladine. Biće to 26. nastup koji će "pravoslavni Kelti" izvesti na isti dan, što je i najduža tradicija u srpskom rokenrolu. Frontmen Aleksandar Petrović, Aca Seltik, na početku razgovora za Srpski telegraf otkriva da će bend konačno posetiti Irsku!

RepublikaFoto: Promo foto
Orthodox Celts

- Krajem aprila bismo trebali da provedemo pet dana u Irskoj. U planu je svakako snimanje spota i verovatno neke vrste mini dokumentarca, ali obavezno ćemo se potruditi da obiđemo što više istorijskih mesta i da vidimo sve što mora i treba da se vidi, od najstarijeg paba na svetu do Triniti koledža. Posebno ćemo se potruditi da se što više viđamo sa lokalnim muzičarima i da ukrstimo instrumente u svakoj prilici koja nam se pruži.

  • Album "Many Mouths Shut" objavljen je prošle godine, pa zbog koga mnoga usta zaćute i šta sve prećute?

- To je pitanje za svakog od nas ponaosob. Svako zna zašto ćuti i šta prećutkuje, da li je cenzurisan ili samocenzurisan, da li želi da kaže nešto ili ne. Znam samo da mi nismo nikada ćutali, između ostalog, i zato što se sećam da su mi stari govorili da "ako stalno nešto prećutkuješ i gutaš sopstvene reči, sigurno kad-tad dobiješ čir na želucu".

Stari su mi govorili "ako gutaš sopstvene reči, kad-tad dobiješ čir na želucu"

  •  A čiji se danas ponajviše glasovi ne čuju?

- Eh... Mnogo ih je! U svim društvenim sferama. I tu se uvek nekako vratim na velike glasove rokenrola, čiji je uticaj i na drugim poljima davao i te kakve rezultate, od Elvisa i Roja Orbisona do Džonija Keša, Šejna Makgauana, Stiva Erla i Džoa Stramera. Mada... Ima i pisaca, i filozofa, i istoričara, pa i klasičnih kompozitora čije lekcije nikada nismo naučili. Tu bih, pre svih, istakao moje omiljene Puškina i Igoa, te Čajkovskog, pa smo prisiljeni da ih ponavljamo, ali, dobro, ponavljanje je majka znanja.

 

A post shared by Orthodox Celts (@orthodox_celts) on Dec 14, 2017 at 6:27am PST

  • Ovaj mart je započeo Bitkom za Beograd, šta očekujete da vidite narednog u svom gradu?

- Naš mart je uvek isti. Naša godina počinje 17. martom, a završava se 16. martom sledeće godine. Naše bitke su unutar nas samih i voleo bih da svako prvo zaviri u sebe i počne od sebe, pa da, menjajući na taj način ono što ne valja, kreira i rezultate i posledice koji slede.

Posle četvrt veka bavljenja irskom muzikom, bend će prvi put posetiti Irsku krajem aprila

  • Kakva je dijagnoza, a kakva bi bila prognoza za domaću scenu?

- Dijagnoza je klinička smrt. Ne zato što nema onih koji mogu, umeju i žele da muzički dišu, već zato što je previše onih koji im isključuju aparate, a tu mislim, pre svega, na medije i na vlasnike onih ćumeza koje danas zovu klubovima, a u kojima odavno ne sviraju normalni bendovi. Prognoza umnogome zavisi od toga da li će iko da posluša te kreativne mlade ljude ili ćemo i dalje da se pravimo blesavi i da nam rijaliti-šou programi i kvazimuzika svakodnevno uništavaju i čula i moral, pa se svi onda čude što nam omladina pojma nema ni kako izgleda pozorište.

  • Najavljeno je da ćemo vas gledati u filmu "Perunov kritičar", pa kako napreduje ta priča?

- Ceo projekat čeka iz meni nepoznatih razloga. U svakom slučaju, ja sam tu, pa kad bude, biće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading