Reditelj Petar Pašić pred premijeru na Festu: Ljubav će spasti svet!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pred beogradskom publikom u subotu će biti prikazano novo ostvarenje Petra Pašića. Film "O bubicama i herojima" našao se u takmičarskoj selekciji Srpski film, a reditelj kaže da je siguran da će film naći svoju publiku i da će ga voleti svako ko oseti emociju koju su hteli da prenesu. Pašić ističe da mu puno znači upravo premijera, koja će biti održana na Festu.

RepublikaFoto: facebook.com/petar.pasic.90
Petar Pašić

- Fest je prvi festival za koji sam čuo i čije sam hronike gledao. Kad sam bio mali, sećam se, pokušavao sam na svaki način da dođem do karte za film "E. T.", koji je, mislim, bio 1983. na Festu. I nisam uspeo. Dugo sam bio tužan zbog toga. Tako da sad činjenica da će moj film biti na Festu je nekako nadoknada za tu kartu.

  • Zašto je prošlo mnogo vremena od snimanja do premijere?

- Prvi i osnovni koji je najviše uticao je, naravno, finansijski. Zbog skromnog budžeta koji smo dobili, a zahtevnosti projekta, većinu projekta morali smo sami da finansiramo. A to je dovelo do prolongiranja svega. Onda je u jednom momentu došlo i do kreativne krize jer je animirani deo bio mnogo ambicioznije zamišljen, pa je opet sve stalo. Onda sam i ja u jednom momentu već taj film "preživeo" u svojoj glavi, pa je opet stalo... Ali bitno je da smo se posle toliko vremena vratili filmu i odlučili da ne sme ostati zaboravljen.

  • Uz Dimitrija Vojnova i Nikolu Pejakovića potpisujete i scenario. Koje su prednosti pisanja u šest ruku?

- Mislim da je uvek bolje više ruku, ali pod uslovom da smo na istoj talasnoj dužini po pitanju toga šta je ideja i šta hoćemo da kažemo. Naravno, uvek će biti situacija da se neko sa nečim ne slaže i ne misli tako, ali zato i postojim ja na kraju, koji treba sve da presečem i da uzmem ono što mislim da je najbolje za film i priču.

  • Kako ste sarađivali sa glumačkom ekipom u kojoj među poznatim imenima neposrednošću i šarmom pleni dečak Ilija?

- Dok smo pisali scenario, ja sam već u svojoj glavi vizualizovao likove. I to što vidite je upravo to. Svi su savršeni u likovima koje nose i, sad kad bih mogao nešto da promenim, ništa ne bih promenio. Ilija je moj sin inače i u to vreme je imao sedam godina i hteo je još da glumi, a trebalo mi je dete koje dobro poznajem i od koga znam šta mogu da dobijem.

  • Ne zvuči li replika iz filma "Možeš se izgubiti ako nemaš koga da voliš, za koga da se boriš" naivna u ovo vreme, naklonjeno potrazi za profitom i zabavom?

- Nisu ratovi, bolesti, finansijske krize, ekološke promene najveća tragedija današnjeg vremena. Toga je bilo i ranije u istoriji, pa je čovečanstvo napredovalo nekako. Ali ono što polako nestaje je ljubav. Mladi se više ne drže za ruke, ne ljube se na ulici... Sve je digitalno i virtuelno. I zato superheroj koji je u stvari metafora nekog običnog čoveka iz prošlih vremena, koji je živeo za ljubav i pokušava da se seti kako to izgleda, pokušava da to prenese dečaku Iliji. Jer to je ono što će na kraju spasti svet. Bez ljubavi ničega neće biti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading