Počeo 11. Kustendorf na Mokroj gori Uporni, otporni i slobodni!

Autor:

Zabava

17.01.2018

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodni filmski i muzički festival, 11. Kustendorf počeo je juče na Mećavniku na Mokroj gori tradicionalnim dočekom gostiju hlebom i solju. Prvi je u drveno selo prispeo ministar kulture Vladan Vukosavljević koji je istakao da su ovi susreti mladih filmskih stvaralaca i zvezda, važan zabran od najezde industrije zabave i površnosti.

RepublikaFoto: K. Cvijović
Kustendorf

- Neprijatelj je snažan, ali borba traje! - kazao je ministar.

Nedugo za njim pojavio se i prošlogodišnji kanski pobednik Ruben Estlund koji je izašavši iz helikoptera, čvrsto zagrlio Emira Kusturicu, osnivača i umetničkog direktora Kustendorfa. Nije odoleo i da kamerom telefona zabeleži momente prizemljavanja, kao što nije krio i da mu prija čvrsto tlo pod nogama.

RepublikaFoto: K. Cvijović
Kustendorf

- Bilo je smešno jer sam bio na brojnim festivalima ove godine i obično vas na takve stvari pozivaju asistenti. Ne, meni je zvonio telefon i kaže mi Emir, da li bi ti došao u moje selo, poslaću avion po tebe?! Bio sam u šoku, zar ovaj čovek ima svoje selo? Avion? - istakao je Estlund, vidno oduševljen ambijentom u kojem se našao. Bilo mu je drago da čuje da je festival posvećen studentima filma i rešio je da im poveri priču o inspiraciji autora nakon što je dobio veliku nagradu.

RepublikaFoto: K. Cvijović
Kustendorf

- Pokušaću da im poručim da budu otporni na silinu anglosaksonskog kulturnog uticaja. Pokušaću da im dam drugačiji opis sveta. Supervažno je ohrabriti te mlade ljude jer znam da se uvek plaše, hoće li taj film biti dobar i taj strah parališe. A ne bi trebalo, treba da puste sebi na volju – poručio je  kanski laureat i našalio se da ga je nagrada promenila utoliko što je loša za živce i pokazao na helikopter, ali da ne šteti inspiraciji.

RepublikaFoto: K. Cvijović
Kustendorf

- Ne želim ništa da pričam pre susreta sa studentima, ali jutros sam pošao iz snežne oluje i imao sam snažnu inspiraciju o kojoj želim da razgovaram sa njima! - zaključio je Estlund.

Kusturica je Estlundu preneo utiske lokalne publike o njegovom filmu “Kvadrat”.

RepublikaFoto: K. Cvijović
Kustendorf

- Nema mnogo pobednika festivala koji su u film uneli smeh… mislim, sad kad ja više ne radim – kazao je Kusturica.

U kasnim popodnevnim časovima stigao je i proslavljeni italijanski reditelj Paolo Sorentino kojem je uručena nagrada za buduće filmove koja od ove godine nosi naziv "Drvo života", a u okviru "Restrospektive velikana" biće prikazani njegovi nagrađeni filmovi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading