NOVI muzej u Beogradu!

Autor:

Zabava

12.01.2018

11:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grad Beograd dobija novi muzej koji će imati oko 13.000 kvadratnih metara, a nalaziće se u Nemanjinoj ulici broj 40.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
U Nemanjinoj će biti novi muzej

Prema rečima Milutina Folića, glavnog gradskog urbaniste, konačno su se stekli uslovi da se realizuje jedan od najvažnijih projekata vezanih za kulturu.

Rekonstrukcija i uređenje zgrade u Nemanjinoj 40 počinju krajem godine, a građevinski radovi biće završeni 2020.

- Posle gotovo 12 godina, rešeno je pitanje imovine sa Vojskom Srbije, koja je bila predhodni vlasnik objekta - objašnjava Folić.

- Objekat je osmišljen kao najmoderniji muzej u svetu. Posetioci će ovde moći da provedu ceo dan. Osim razgledanja postavke, provodiće vreme u čitaonici, restoranu, radionicama, a objekat će imati i multifunkcionalnu salu u kojoj će moći da se organizuju filmske projekcije i konferencije. Za studente tu će biti konzervatorske laboratorije - objašnjava sagovornik za Novosti.

Ova ustanova kulture imaće tri ulaza.

Arhitekta i profesor Goran Vojvodić zajedno sa Jelenom Ivanović Vojvodić i Jovanom Gruevskom osmislio je budući izgled muzeja.

- Naš koncept je da prvo otvorimo ulaznu zonu, koja je bila nereprezentativna. Tu smo predvideli ulazni portal koji je ostakljen radi komunikacije sa spoljašnjom sredinom. Novina na zgradi biće medija fasada, odnosno veliki video-bim na uglu Resavske i Nemanjine ulice - kaže Jelena Ivanović Vojvodić.

Muzej će dobiti novih 2.000 kvadrata, a osmišljeno je i rešenje za veliki atrijum. Deo će biti pokriven staklenim panelima, pa će posetioci u tom delu moći da predahnu i osveže se u restoranu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading