NE PROPUSTITE: Izložba Gaspara van Vitela u Istorijskom muzeju

Autor:

Zabava

26.09.2017

21:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slike Gaspara van Vitela "Pogled na Rim sa Trga Pjaca Navona" i "Pogled na Rim sa Trga Pjaca Del Popolo" iz umetničke kolekcije međunarodne bankarske grupacije Intesa Sanpaolo izložene su od u Istorijskom muzeju Srbije.

RepublikaFoto: e-stock/S. FILIPOVIĆ
Privilegija za Istorijski muzej Srbije: Detalj sa izložbe Gaspara van Vitela 

- Veoma sam ponosan što u Istorijski muzej Srbije donosim ova dva umetnička dela koja pripadaju kolekciji Intesa Sanpaolo u Palati Zevalos Stiljano u Napulju. Poslujemo u zemljama koje imaju bogatu kulturu i nasleđe, i verujemo da su aktivnosti u oblasti kulture način da se povežu zajednice - istakao je Đan Marija Gros Pjetro, predsednik Upravnog odbora Intesa Sanpaolo.

Ekskluzivna postavka

Kolekcija Intesa Sanpaolo broji oko 20.000 umetničkih dela, a značajan deo zbirke trajno je izložen u galerijama koje obrazuju mrežu muzeja pod nazivojm Galerije Italije. 

Dva ulja na platnu holandskog majstora, koja se prvi put izlažu u Beogradu, spadaju u najvažnija dela pomenute kolekcije i nalaze se galeriji u Napulju, gde je izložena i Karavađova slika "Mučeništvo Svete Ursule", kao i radovi južnoitalijanske umetnosti od 17. do 20. veka.

- Banca Intesa je na tržištu prepoznata kao vodeća poslovna banka u Srbiji, a u društvenom kontekstu kao finansijska institucija koja svoju posvećenost zajednici iskazuje pre svega kroz ulaganje u razvoj umetnosti i kulture i zaštitu kulturno-istorijske baštine - kaže Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

Eksluzivna postavka biće pred posetiocima u Beogradu do 29. oktobra, a direktorka Istorijskog muzeja Srbije dr Dušica Bojić ukazuje na povezanost Italije i Srbije.

- Slike Van Vitela izložene su u delu muzeja gde se nalazi izložba posvećena Srbiji u Prvom svetskom ratu i to blizu fotografije Viktora Emanuela Trećeg, italijanskog kralja koji je vladao 46 godina, a ko je bio pašenog Petra Prvog Karađorđevića i  teča naše dinastije - kaže Bojićeva.

O životu majstora Van Vitela nema mnogo podataka. Rođen je prema nekim podacima 1652. u blizini Utrehta, a u Rim je stigao kao dvadesetogodišnjak i u Italiji je proveo najveći deo svog života. Sahranjen je 1736. u Rimu.

Gaspar s naočarima

Zbog kratkovidosti je nosio naočare sa debelim staklima, kako bi svoje radove mogao da obogati sitnim detaljima, što mu je donelo nadimak Gaspar s naočarima.

"Pogled na Rim sa Trga Pjaca Navona" pripada seriji od devet veduta koje je Van Vitel naslikao u periodu između 1688. i 1721, a sve one su rađene su sa iste tačke - prvog sprata zgrade Palate Lančeloti.

Za posetioce koji su u Rim stizali sa severne strane, prvi pogled na grad bio je Trg Pjaca del popolo. Stoga ne čudi što što je ovo jedan od najpopularnijih prizora koje su italijanski i strani klijenti tražili od Van Vitela, te postoji 16 verzija koje datiraju iz perioda oko 1680.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading