PALA POSLEDNJA KLAPA FILMA "JUŽNI VETAR"

Autor:

Zabava

24.11.2017

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crni džip naleće na kombi pun kupusa koji se od siline udara prevrće, a glavice se kotrljaju po mirijevskoj uličici. To je poslednja scena koju je ekipa filma "Južni vetar" snimila u četvrtak u Beogradu. Između zgrada i parkinga mili ekipa bolničara, šminkera, novinara i redara, dok reditelj Miloš Avramović sedi u jednom uglu i pokušava da dvadesetak komšijske dece, koja urlaju i trče, skloni sa seta. Za Srpski telegraf Avramović počinje razgovor o tome da li njegov film donosi novi pogled na mračne devedesete.

Foto: Promo foto
Miloš Avramović

- Zaplet jeste inspirisan nekim istinitim događajima iz "devedesetih", ali ovo je pre svega žanrovski film sa ciljem da publici ponudi kvalitetan i uzbudljiv sadržaj, bez tumačenja prošlosti. Nažalost se uvek kada je u pitanju krimić u domaćem filmu automatski "lepe" te devedesete. Najezda "žestokih momaka" jeste delom obeležila te godine, ali u pitanju je mnogo kompleksniji period naše istorije. Kriminal, i želja da se prečicom dođe do novca, moći i uticaja, nije nestala odlaskom Slobodana Miloševića, skidanjem sankcija i sličnim događajima.

Foto: Promo foto
Film "Južni vetar"

*Ovo je neka vrsta posvete onima koji nisu uspeli da se izvuku iz tog vrtloga?

- Odrastajući u siromaštvu, devedesetih, u naselju Mirijevo, morali smo da preskočimo najslađi deo detinjstva i da preko noći "odrastemo". U tom košmaru krštenom u "devedesete", iskušenja su bila prevelika za nekog ko je u suštini i dalje samo dete. Na početku, dok još ispitujete puteve koji zaobilaze zakon, postoji linija, koju kada pređete, nema povratka u neki normalan život. Rane su duboke, traume velike, i lako se opet sklizne u ponor i kajanje. Po meni su se izvukli samo oni koji nisu prešli tu liniji, jer su imali snažnu podršku kod kuće, u porodici. Porodica je sve.

Foto: Promo foto
Film "Južni vetar"
Foto: Promo foto
Film "Južni vetar"

*Živimo li nove '90 i da li su ulozi ovog puta veći?

- Ovo što mi živimo danas, i devedesete, ne mogu da se porede. Taj period naše istorije je kompleksan, i ne može da se uprosti posledicom kao što je kriminalizacija društva. Ako je u pitanju "ulica", ona se ništa naročito ne razlikuje od ulica Pariza, Los Anđelesa, Rima... Želja za lakom lovom je problem ljudske prirode, a ne Srbije. I ne postoji država na planeti koja je uspela da iskoreni ljudsku prirodu, čak ni one gde se za najsitnije prestupe strelja i sakati. Najviše što država može da uradi je da je potisne na neki prihvatljiv minimum, a za to je preduslov jaka ekonomija. Nakon toga, taj deo ljudske prirode više ne štrči, ne bode oči, i opstaje u nekim izolovanim udžericama ili soliterima, daleko od "finog" sveta.

Foto: Promo foto
Film "Južni vetar"

*A izlaz iz ovoga sada je...

- Još nisam siguran gde se trenutno nalazimo, da bih mogao da iznesem neko svoje mišljenje o evenutalnom izlazu. Za mene lično, izlaz je uvek u ljubavi, porodici i radu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading