BRAVO SRBIJO: "Rekvijem za gospođu J." kandidat za Oskara!

Zabava

02.09.2017

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Film "Rekvijem za gospođu J", reditelja Bojana Vuletića naš je kandidat za nagradu Oskar, odlučila je danas Akademija filmske umetnosti i nauke Srbije, rekao je Tanjugu Mirko Beoković, generalni sekretar Akademije.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Oskar

Šesnaest članova Akademije je glasalo, od toga osam za ovaj film, jedan je glas bio nevažeći, a njih sedmoro glasalo je za ostvarenje "Slepi putnik na brodu ludaka" Gorana Markovića.

Film "Vrati se, Zone" , reditelja Juga Radivojevića, nije dobio nijedan glas članova Akademije.

"Rekvijem za gospođu J." je fim rađen u srpsko-bugarsko-makedonsko-rusko-francuskoj koprodukciji, i prati skromnu sredovečnu ženu i bivšu administrativnu službenicu koja na godišnjicu smrti svog muža planira da se ubije. Iako je to za 5 dana, gospođa J. je odlučila da završi sve svoje privatne i administrativne poslove da bi se ubila onako kako želi i ostavila svoju porodicu obezbeđenu.

Ali, da bi sve to započela potrebna joj je samo jedna overena potvrda - uverenje o radnom stažu za poslednjih 10 godina. U zemlji koja upravo prolazi kroz tranziciju i sveobuhvatnu reformu administracije, to će biti jako komplikovano. Jer, živeti u tranziciji je komplikovano. Umreti je još komplikovanije.

"Rekvijem za gospođu J." dobitnik je četiri nagrade FESTA u selekciji "Srpski film" - za najbolji film, scenario, režiju i najbolju žensku ulogu i Politikine nagrade "Milutin Čolić". Za ovaj film Vuletić je počeo da piše scenario pre 4-5 godina, a jedna od inspiracija za priču bila je majka njegove poznanice koja je bila sličnog karaktera kao gospođa J.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading