Ameri brutalni prema Albancima: ŠIPTARI, PLAKAĆETE 30 GODINA!

Autor:

Vesti

15.09.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Budite muškarci i dogovorite se sa Srbijom. Ako ne pronađete rešenje, plakaćete narednih 30 godina. Ovo je poruka koju je Vašington uputio vlastima u Prištini, a pre svega Ramušu Haradinaju i Kadriju Veseljiju. Izgovorio ju je Edi Rama, prvi čovek Albanije, koji je glavni čovek SAD na Balkanu.

Foto: Tanjug/AP/fotomontaža
Edi Rama (desno) preneo kosovskim teroristima stav administracije Donalda Trampa: Budite muškarci i usaglasite sporazum sa Srbijom

Ovakva poruka potvrđuje sve ono što se prethodnih meseci govorilo i pisalo o promeni odnosa snaga u regionu.

- Albanija ima obavezu da podržava Kosovo i mi ćemo sačekati da vidimo šta će oni da odluče. Oni moraju da održe odgovarajuće strateške razgovore zato što se takva prilika neće ponoviti u narednih 30 godina. Albanci moraju da diskutuju kao pravi muškarci, uz konsenzus, a ne samo da bi stvarali međusobne sukobe - rekao je Edi Rama.

RepublikaFoto: Printskrin/N1
Jakša Šćekić: Kroz Edija Ramu govore Amerikanci

DNEVNI RED

Poznavalac geopolitičkih prilika i dugogodišnji novinar Rojtersa Jakša Šćekić za naš list ocenjuje da Amerikanci sada hoće da skinu Kosovo s dnevnog reda, te da u tom smislu disciplinuju političare u Prištini.

- Jasno je da kroz Edija Ramu govore Amerikanci, to je poruka Vašingtona, koja glasi da ili će sad da se dođe do kompromisa sa Beogradom ili će oni sasvim sigurno da izgube njihovu podršku. Ovo je ulazak u finale i nema reprize, jedinstven je trenutak da se reši Kosovo, a da i mi nešto dobijemo. Takođe, videli ste i da je američka vlada rekla da nisu konsultovani za vojsku Kosova, tako da sve to ide nama naruku - smatra Šćekić.

Ulazak u EU i ekonomski paket

U sporazumu sa Prištinom morale bi da budu i garancije za ulazak Srbije u EU do 2025. godine, poručio je u intervjuu za Rojters predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Uz tu poruku, koju je u petak preneo Srpski telegraf, predsednik Srbije naveo je i nešto drugo:

- Ako bilo šta bude, to mora da bude jedan sveobuhvatan paket rešavanja ne samo naših odnosa sa Albancima na KiM već i rešavanje evropskog puta. Takođe, i napretka ekonomije i mnogo toga drugog - poručio je Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Ivica Dačić

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić za Srpski telegraf siguran je da je pozicija Beograda poboljšana.

- Ramina izjava i reči komesara Hana pokazuju da se odnos snaga promenio i da Srbija uživa poštovanje zapadnih zemalja i podršku da reši kosovsko pitanje, dok su Albanci, čini se, tu podršku izgubili. Oni se, naravno, teško mire sa novim stavovima partnera sa zapada, pre svega sa činjenicom da su Donald Tramp i Angela Merkel razgovarali o Kosovu i dali podršku za razgovore koji vode rešavanju tog pitanja. Zato Albanci zveckaju oružjem, provociraju i pokušavaju na svaki način da spreče da dođe do kompromisa - zaključuje Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug
Milovan Drecun

NEĆE PROĆI

Prvi čovek Odbora za KiM u Skupštini Srbije Milovan Drecun za Srpski telegraf kaže da Trampova administracija insistira na dogovoru Srba i Albanaca.

- Ne može proći njihova, a ni naša priča jer su to dve suprotstavljene strategije, nedodirljive pozicije. Amerikanci imaju praktičan stav, dogovorite se jer je ovakva situacija neodrživa, Kosovo nema perspektivu pošto ne može da uđe u EU i UN, a i crna je rupa zbog organizovanog kriminala - objašnjava Drecun.

NATO: Vojska Kosova samo uz promenu ustava

Haradinaj i Veselji pokušali su da dobiju neki poen usvajanjem odluke o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova, međutim, to im se brzo obilo o glavu nakon reakcije američke ambasade u Prištini i NATO.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Suština je da ne postoji mogućnost da se formira vojska Kosova bez ustavnih promena, a te promene ne mogu da se sprovedu bez glasova Srba u parlamentu Kosova.

- Svaka promena u strukturi, mandatu i misiji bezbednosnih snaga Kosova (BSK) moraće da se rešava u skladu s ustavom Kosova i zahtevaće ustavne amandmane - navedeno je u odgovoru zvaničnika NATO za Radio Slobodna Evropa.

Ako mandat BSK bude evoluirao, NATO je saopštio da će razmotriti nivo angažovanja na Kosovu, što se može tumačiti i kao ozbiljno upozorenje Albancima.

REAKCIJE

Federika Mogerini, predstavnica EU

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Verujem da je u dijalogu Beograda i Prištine rešenje i dalje moguće

Maja Kocijančić, portparolka EK

RepublikaFoto: youtube.com/IndeksOnlineTV

- Sporazum mora da bude međusobno dogovoren, da je zasnovan na međunarodnom pravu i da ima podršku međunarodne zajednice

Hašim Tači, predsednik tzv. države Kosovo

- Naši saveznici znaju da ovaj proces mora biti završen bez odlaganja

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marko

21.09.2018 12:18

Konacno mora da se zna o cemu se prica i pregovara. Koji su dogovori i tempo izvrsenja dogovra. Pristina se mora dovesti u red.