DOSAD NEISPRIČANA PRIČA: Misterija krsta na Hramu Svetog Save

Vesti

03.08.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Impozantni krst na centralnoj kupoli Hrama Svetog Save na Vračaru krije neverovatnu i tragičnu priču jednog od najboljih vajara u Srbiji!

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Hram Svetog Save u Beogradu

Autor ovog simbola, koji danas krasi srpsku svetinju, čuveni Nebojša Mitrić ubio se u avgustu 1989. godine, samo dvadesetak dana nakon što je krst postavljen na kupolu. Tadašnja vlast najoštrijim kritikama zasula je umetnika i optužila ga da je njegov krst moderan i da odudara od srpskog.

SMRT U KUĆI

Pošto nije mogao da podnese toliki pritisak, vajar je digao ruku na sebe. Ubio se iz pištolja u svojoj kući u Palmotićevoj ulici u Beogradu.

Kada se politička situacija smirila, Mitrićevo idejno rešenje konačno je i u javnosti priznato za najbolje, a ovom velelepnom krstu danas se dive umetnici iz celog sveta.

Mitrić je beogradski Jevrejin i nacisti su mu ubili oca i majku, a njega je prihvatio obućar Mitrić kao sina i dao mu svoje prezime

Miodrag Rogan, vajar

Mitrić nije bio samo izuzetan talenat koji je našu umetnost uveo u evropske tokove već i svedok najveće tragedije koja je zadesila čovečanstvo. Ovaj veliki umetnik zapravo je beogradski Jevrejin koji je pukom srećom uspeo da preživi jedno od najmasovnijih pogubljenja na Starom sajmištu.

RepublikaFoto: Pavle Beljanski
KRST KAO SUDBINA Nebojša Mitrić

- Kada su nacisti vodili Jevreje Brankovom ulicom na pogubljenje u Sajmište, majka je Nebojšu, koji je tada imao jevrejsko ime, ubacila u obućarsku radnju "Mitrić".

On je ostao unutra sakriven i tako se spasao smrti. Ubili su mu i majku i oca. Obućar Mitrić prihvatio ga je kao svog sina, dao mu svoje prezime, a on je izrastao u neverovatnog umetnika. Jedan je od najboljih vajara koji su živeli na ovim prostorima, bavio se sitnom plastikom, radio je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, a iza sebe je, pored brojnih dela, ostavio skulpture kneza Lazara u Kruševcu i despota Stefana Lazarevića u Beogradu - priča za Srpski telegraf čuveni vajar Miodrag Mišo Rogan.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Miodrag Rogan, vajar

REINKARNACIJA

Rogan ističe i da je Mitrić napravio neverovatnu izložbu o sedam svojih reinkarnacija. Samoubistvo je, na neki način, kako se tumači među ljudima koji se bave izučavanjem tih pojava, bilo i njegovo zaustavljanje reinkarnacije.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading