Smrt legendarnog pevača: SINAN UBIJEN!

Autor:

Vesti

02.06.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sinan Sakić (62) preminuo je u svojoj kući na Dorćolu u petak u 6.40 ujutru ne dočekavši presađivanje jetre, što mu je, prema procenama lekara, bio jedini spas. Ipak, kako su za Srpski telegraf rekli lekari i advokati s kojima smo razgovarali, veliki, ako ne i ključni deo odgovornosti za ovakav epilog snosi porodica legendarnog pevača jer su ga pre manje od 20 dana bez pristanka lekara, na svoju odgovornost, izveli iz bolnice.

RepublikaFoto: instagram.com/sinan_sakic
Sinan Sakić

Tog 16. maja Sinanova porodica napravila je u Kliničkom centru Srbije skandal o kom je brujala cela Srbija. Dok je pevač ležao u besvesnom stanju, a lekari se grčevito borili da ga spasu i poprave mu opšte stanje kako bi mogao da dočeka transplantaciju jetre, supruga Sabina se posvađala sa doktorima. Sve je otišlo toliko daleko da je morala da interveniše policija, koja je jedva obuzdala jednog od Sinanovih sinova - Ernesta. On je na kraju i priveden zbog nasrtaja na lekare jer ovi nisu želeli da dozvole porodici da ga bukvalno na silu izvede iz bolnice. Da bi sprečio eskalaciju, u KCS je tada došao i ministar Rasim Ljajić kao porodični prijatelj.

Prof. dr Miljko Ristić: On nije smeo da napušta KCS, članovi porodice su mu direktno ugrozili život kad su ga izveli bez saglasnosti lekara

 

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ

IMAO NAJBOLJU NEGU

U KCS kažu da je pokojni pevač dobio najbolju moguću negu, a lekarima i dalje nije jasno zašto su ga članovi porodice izveli iz bolnice.

- Pacijent je bio u vrlo delikatnom teškom stanju. Pripremali smo ga za transplantaciju jetre, što nije jednostavno. Da je ostao u Kliničkom, možda bi stvari bile drugačije. Njegovi najbliži su ga izveli iz bolnice usred priprema za presađivanje i time mu direktno ugrozili život iako im je jasno predočeno da bi bez naše nege naredni dani i nedelje mogli da donesu kobni ishod. To se, nažalost, i dogodilo - rekao nam je u petak doktor iz Urgentnog centra KCS koji je direktno učestvovao u lečenju Sakića, ali bez dozvole nadležnih nije mogao javno da daje izjave (ime i prezime ovog lekara poznati redakciji).

Advokat Savo Anđelković: Krivica jeste na onima koji su odlučili da ga odvedu iz zdravstvene ustanove

Naš sagovornik ističe i da je članovima porodice bilo omogućeno da dolaze u posetu kad god su hteli, bukvalno u bilo koje doba dana.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ

Hronologija

- 27. aprila Sinan Sakić primljen u Klinički centar Srbije u Beogradu

- 16. maja porodica ga bez pristanka lekara izvela iz KCS
- 16. maja primljen u privatnu bolnicu "Belmedik"
- 24. maja porodica ga izvela iz "Belmedika"
- 1. juna ujutru preminuo u svom stanu, Hitna pomoć došla po pozivu i pokušala reanimaciju, ali bezuspešno

Sakić je u besvesnom stanju, po nalogu porodice, prebačen u privatnu bolnicu "Belmedik". Prema rečima porodičnog prijatelja, tamo nije primao terapiju za osnovnu bolest, već je samo dogovoreno da boravi kod njih. Iz "Belmedika", takođe po odluci porodice, izveden je 24. maja.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen/Republika

- Nisu ga vratili u Klinički centar Srbije iako su im pojedini prijatelji savetovali da tako urade, već su ga odveli kući, gde je i preminuo - kaže naš sagovornik.

Lekar iz KCS: Porodici je predočeno da bi bez naše nege naredni dani i nedelje mogli da donesu kobni ishod. To se, nažalost, i dogodilo

Advokat Savo Anđelković navodi da je porodica, ukoliko ga je izvela iz bolnica na svoju ruku, krivac za dalji razvoj Sakićevog zdravstvenog stanja, što se završilo smrtnim ishodom.

- Jasno je da nije bilo zle namere i da je porodica jednostavno reagovala emotivno, ali time su oni preuzeli rizik. Izveli su ga iz bolnice na svoju ruku, verujući da mu tako čine dobro, a u stvari su uticali na to da mu se pogorša stanje. Mesta za krivični postupak nema, međutim, krivica jeste na onima koji su odlučili da ga odvedu iz zdravstvene ustanove - objasnio je Anđelković za naš list.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ

STROGA PROCEDURA

Prof. dr Miljko Ristić, koordinator za transplantaciju srca i kardiohirurg u Kliničkom centru Srbije, navodi da je ogroman rizik i ugrožavanje života pacijenta ako iz bolnice izađe u vreme kad se priprema za transplantaciju.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ

- Ne znam mnogo o slučaju pokojnog Sakića, nisam bio njegov lekar, ali radeći sa obolelima koji su kandidati za transplantaciju znam da u toku pripreme za ovaj zahvat pacijent mora da miruje i da bude pod nadzorom lekara. Time što su članovi porodice na svoju odgovornost potpisali njegov otpust direktno su mu ugrozili život, on nije smeo da napušta KCS - kaže prof. dr Ristić.

On objašnjava da prilikom otpusta iz bolnice na odgovornost samog pacijenta ili bliskog člana porodice taj mora da se upiše u istoriju bolesti i da potpiše formular za otpust.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ

- Svaki ležeći pacijent u bolnici ima istoriju bolesti, koja se otvara onog dana kada se prima u ustanovu. To je dokumentacija od tri do četiri strane, na kojima piše dijagnoza, terapije i sve što je obolelom rađeno u bolnici. Ukoliko je pacijent nesvestan, njegov otpust potpisuje blizak član porodice, žena, dete, majka, otac... - objašnjava Ristić.

Porodica potresena

Ćerka Đulkica

Tatina smrt zatekla me je u Nemačkoj, gde već dugo živim. Neutešna sam, ne mogu da se smirim i ne znam kako ću dalje. Nema više mog tatice. Veče pred smrt je bio dobro, čak smo se i čuli, a danas ga već nema

Supruga Sabina

Ne znam šta da radim. I dalje sam ljuta i besna zbog svega

Reakcije

Foto: Republika

Rasim Ljajić, ministar

Sinan je uvek bio dobar za svakoga, osim za sebe, i najmanje računa je vodio o sebi. Imao je neverovatno veliko srce

Foto: youtube.com/ClipRijaliti

Ivan Ivanović Đus muzičar

Ja njega obožavam i on je mene. Imam više očeva, on je bio jedan od njih. Znaju svi da njegovu sliku držim pored kreveta, molio sam se svake noći da mu bude bolje. Za mene je on još živ

Foto: instagram.com/dragana_mirkovic

Dragana Mirković, pevačica

Sudbina te na put šalje. Dragi Sinane, otišao si na mesto gde nema bola i suza, ali ono što si za sobom ostavio odjekivaće u večnosti. Počivaj u miru, dragi prijatelju, bila je čast poznavati tvoju divnu dušu

Foto: facebook.com/Dzej Ramadanovski

Džej Ramadanovski, pevač

To je jedna legenda. Otišao je isto kao i pokojni Toma, kao kralj! Svima je nama žao. Naježio sam se. Nadali smo se. Ali svi jednog dana moramo da odemo

Foto: instagram.com/sasamatic_official

Saša Matić, pevač

Postoje ljudi kojima nikad ne mogu zaboraviti ono što su učinili za mene kada sam bio na početku karijere. Jedan od njih je i Sinan Sakić, na čijem sam koncertu u sarajevskoj Skenderiji debitovao. Mnogo me potresla vest o njegovoj smrti. Otišao je najveći estradni emotivac

Foto: instagram.com/aleksandraprijovic

Aleksandra Prijović, pevačica

Čast mi je bila poznavati vas. Počivajte u miru, dragi Sinane

Foto: instagram.com/craznatovic_official

Svetlana Ražnatović, pevačica

Iskreno saučešće porodici, otišao je pre svog vremena, ali će zauvek ostati upamćen po pesmama

Foto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ

Marija Šerifović, pevačica

U najsrećnijim i najtužnijim trenucima u životu sam slušala i pevala tvoje pesme! Sinane, svi smo te voleli. Hajde, odmori se

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading