SAKRIVENI IZVEŠTAJ UN: GENERACIJE SRBA UMIRAĆE OD OSIROMAŠENOG URANIJUMA

Autor: M. M. LESKOVAC - A. VUŠOVIĆ MARKOVIĆ

Vesti

19.05.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Municija s osiromašenim uranijumom koju je NATO koristio u vazdušnim napadima na SRJ dovela je do ekološke katastrofe i ostavila dugoročne posledice na zdravlje stanovništva. I naredne generacije koje žive na bombardovanom tlu patiće od kancerogenih oboljenja, leukemije, biće povećan broj spontanih pobačaja i deformiteta novorođenčadi...

RepublikaFoto: Tanjug/V. Dimitrijević
Bombardovanje Jugoslavije

Ove katastrofične (i istinite) tvrdnje deo su izveštaja Ujedinjenih nacija, napravljenog još 1999. godine, koji dokazuje ogromne razmere zločina nad Srbijom.

Dokument, koji je 1999. sastavljen nakon posete Srbiji i Kosovu Senegalca Bakarija Kantea, tadašnjeg šefa Misije programa UN za životnu sredinu (UNEP), nikada nije zvanično objavljen. Pod pritiskom zapadnih sila i NATO, izveštaj je prvo misteriozno nestao, da bi na kraju završio duboko zakopan u arhivi UN u Njujorku. Tri godine kasnije, angažovana je nova grupa stručnjaka da napravi drugi izveštaj, međutim, i on je pre objavljivanja skraćen za 70 strana i pušten u cenzurisanoj verziji.

Foto: Srpski telegraf
Foto: Srpski telegraf
Foto: Srpski telegraf
Foto: Srpski telegraf

PROBIJA ČELIK

Srpski telegraf došao je do najvažnijeg dela Kanteovog izveštaja, u kojem Senegalac do tančina navodi kakvom je municijom Alijansa ciljano kontaminirala našu zemlju.

78 dana trajalo bombardovanje

1.100 aviona nadletalo i izbacivalo različite projektile
30 hiljada projektila bačeno na tadašnju Jugoslaviju
36 hiljada ljudi godišnje u Srbiji oboli od raka
2 odsto svake godine raste broj obolelih od kancera
139 povećana smrtnost od leukemije nakon bombardovanja
334 deteta u proseku godišnje oboli od raka u Srbiji
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bil Klinton

- Prema raspoloživim podacima, snage NATO koristile su specijalnu municiju koja sadrži osiromašeni uranijum u bombardovanju vojnih i civilnih ciljeva. Kalibar ove municije je 30 mm: otpuštan je uglavnom iz aviona tipa A-10 i krstarećih raketa tomahavk. Ovi projektili mogu da probiju čelik debeo 57 mm. Jezgra raketa su radioaktivna i smatra se da sadrže izuzetno radioaktivni uranijum 238. Ova vrsta municije je nuklearni otpad i njegova upotreba je veoma opasna po zdravlje - stoji doslovno u izveštaju, koji je 1999. godine upućen generalnom direktoru UNEP Klausu Topferu.

Municija koju je NATO koristio ima užasne posledice po stanovništvo jer, pored telesnih povreda, prouzrokuje i radiološku kontaminaciju, dodaje Kante. Ta kontaminacija, kako dalje piše, ima toksične i radijacijske posledice koje uzrokuju kancer. Slične podjednako crne formulacije ređaju se u izveštaju, zbog čega je on i sakriven od očiju javnosti.

DA DOĐE U SRBIJU

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže za Srpski telegraf da je ovaj izveštaj još jedan važan dokaz koji će razmotriti Komisija za istraživanje posledica NATO bombardovanja.

- Američki nezavisni novinar Robert Parsons uspeo je da nabavi Kanteov izveštaj od svojih izvora i da objavi neke njegove delove, a priznao je da ni njemu nije bilo dozvoljeno da sve objavi. Razgovarao sam sa dr Laketićem, koji je predsednik naše komisije, da stupimo u kontakt sa Kanteom i da ga dovedemo u Srbiju da svedoči. Imaćemo puno stranih stručnjaka i izveštaja, ovo bi bio još jedan koji dokazuje da je NATO protiv nas poveo pravi hemijsko-biološki rat - napominje Drecun.

Prema rečima vojnog analitičara Miroslava Lazanskog, svi vojnici Kfora su pre odlaska na Kosovo dobili stroga uputstva. Ona su, između ostalog, podrazumevala:

- da piju samo flaširano vodu

- da izbegavaju lokalnu hranu

- obavezno nošenje zaštitnih odela i obuće

- obavezno nošenje maski

- držanje podalje od tenkova, vozila i zgrada pogođenih projektilima ili krstarećim raketama

- vozila i materijal srpske vojske mogu da predstavljaju opasnost za vojnike i civile koji s njima dođu u kontakt

Ko je Bakari Kante

- Senegalski diplomata, pregovarač i stručnjak za politiku
- Osnivač i predsednik ASCENT (Centar za održivost u Africi, vladavinu prava, ekološku i socijalnu pravdu)
- Ojačao međunarodni pravni režim za zaštitu biodiverziteta i njegovu efikasnu implementaciju
- Njegova inicijativa rezultirala je donošenjem tri globalne konvencije o otpadu (Amsterdam, Stokholm i Bazel)
- Bio šef Misije UN za životnu sredinu od 1999. do 2014.

Umrlo i osam belgijskih vojnika

Osim Italijana čiji je parlament priznao da je osiromašeni uranijum kriv za obolevanje i smrt njihovih vojnika koji su bili na Kosovu, i u Belgiji je bolest pogodila njihove pripadnika Kfora.

- Malo je poznato u Srbiji da je belgijsko ministarstvo odbrane istraživalo štetnost osiromašenog uranijuma, koji je bačen na Kosovo 1999. U roku od godinu dana od ulaska belgijskih vojnika na Kosovo obolelo je čak osmoro njih od ukupno 200 - kaže Miroslav Lazanski.

Neke od ugroženih lokacija

 

Lokalitet Povećanje radioaktivnosti
Pljačkovica kod Vranja 1.100 puta
Borovac kod Bujanovca 85 puta
Bratoselce kod Preševa 116 puta
Reljan kod Preševa 200
Luštica Crna Gora (dve lokacije) 350 puta

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading