TRAMP POKRENUO SUDNJI DAN

Autor: T. MARIĆ/Č. LAZIĆ

Vesti

13.04.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp na korak je do toga da izazove pakao na Zemlji provociranjem Trećeg svetskog rata, a u prilog tome svedoči činjenica da je prvi put u istoriji u jednom kriznom trenutku Amerika podigla u vazduh avion sudnjeg dana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Reč je o letelici boing E-4B, koja je konstruisana da bude komandni štab u uslovima nuklearnog sukoba i iz koje je moguće aktiviranje nuklearki ako su na zemlji već uništena postrojenja namenjena za to. Veruje se da je Tramp naredio njeno stavljanje u pogon jer će izvesti napad na Siriju i time u konflikt neslućenih razmera uvući i Rusku Federaciju.

I dok pojedinci veruju kako je potez šefa Bele kuće da boing E-4B nadleće državu Indijanu samo blef i želja da pokaže svetu da sa njim nema šale, brojni analitičari smatraju da to i te kako znači nešto krupno.

Makron potvrdio da je Asad kriv za masakr civila, te da će Pariz verovatno reagovati, a Mejova već spremila podmornice

Oni ističu da se to može videti i iz Trampovih komentara na Tviteru iz prethodna 24 sata, koji su bili šizofreni. Naime, nakon što je najpre zapretio Rusiji da će ispaliti rakete na Siriju uprkos upozorenjima Moskve da to ne čini, on je napisao kako bi SAD i Kremlj ipak trebalo da smire strasti. Vrhunac je bio jučerašnji tvit u kom je, nakon brojnih napisa svih svetskih medija da je svetski sukob nikad bliži, istakao da nikada nije naveo vreme udara na Siriju.

- Nikad ne reci kada bi napad na Siriju mogao da se dogodi. Moglo bi biti vrlo brzo ili uopšte ne tako brzo! U svakom slučaju, SAD su pod mojom administracijom uradile veliki posao u oslobađanju regiona od Islamske države. Gde je naše "Ameriko, hvala?" - napisao je on, pokušavajući da izbegne komentare o eventualnom konfliktu s Rusijom.

Avion sudnjeg dana

Uprkos tom vaganju šta će učiniti, njegova saveznica britanska premijerka Tereza Mej je prelomila i naredila da snage Ujedinjenog Kraljevstva u Mediteranu, pre svega na Kipru, budu u punoj pripravnosti. Kako je navedeno, spremne su za akciju i podmornice koje samo čekaju mig Vašingtona da uđu u konflikt protiv sirijskog režima, ali i Rusije.

Asad: Zapade sile se služe lažima i potkopavaju napredovanje sirijske vojske

 

Manje odlučnosti je pokazao francuski lider Emanuel Makron, koji je juče istakao da mu je potrebno još vremena da donese odluku o eventualnom stavljanju na raspolaganje snaga njegove zemlje Americi. Međutim, istakao je da Pariz ima dokaze da je sirijski režim predsednika Bašara el Asada nedavno u gradu Dumi, u provinciji Guta, napao civile hemijskim oružjem i da zato zaslužuje najstrožu kaznu. Mnogi su zato te reči shvatili kao da je i Francuska na korak do ulaska u sukob u Siriji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Zbog besomučnih napada na Asada juče se prvi put i on oglasio i potvrdio reči savezničke Rusije da se Zapad služi lažima kako bi imao izgovor za invaziju na Siriju.

- Zapadne sile potkopavaju napredovanje sirijske vojske - istakao je Asad aludirajući na to da je njegova armija iz provincije Guta oterala sve pobunjenike koje su podržavale SAD.

On je zato dozvolio i stranim novinarima da uđu u oslobođenu Gutu i sami se uvere da tamo nije korišćeno hemijsko oružje, kako Zapad tvrdi, te da prošlog vikenda nije mučki ubijeno 43 civila. Osim sirijske vojske, od juče su u Dumi raspoređeni i pripadnici ruske armije, a zbog zaoštravanja odnosa sa Amerikom, Asad je naredio da deo njegovih trupa bude prisutan i u vojnim bazama Rusije na sirijskom tlu.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading