POSLEDNJA PUTINOVA OPOMENA! Amerika će slomiti zube zbog vojske Kosova

Autor: M. SAMOJLOVIĆ

Vesti

19.03.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Formiranje vojske Kosova Rusija sigurno neće dozvoliti!

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Vojska Kosova

Ovo je jasna i glasna poruka predsednika Rusije Vladimira Putina koja je diplomatskim kanalima upućena Amerikancima, NATO, Briselu i Prištini kao odgovor na najave američkog specijalca Vesa Mičela da će SAD stati iza stvaranja oružanih snaga lažne države i da niko nema pravo veta na to.

Montgomeri: Što je mnogo, mnogo je. Srbija ni po cenu EU integracija ne sme da se saglasi s ovim

Kako saznaje Srpski telegraf iz ruskih diplomatskih izvora, Putin je svojim saradnicima preneo da se ne sme dozvoliti novo silovanje međunarodnog prava, ističući da je 1999. godine, kada je NATO bombardovao SR Jugoslaviju, Rusija bila slaba, ali da je priča sada potpuno drugačija.

- Bukvalno je traženo da prenesemo poruku da će Zapad slomiti zube ukoliko podrži potpuno nelegalnu transformaciju bezbednosnih snaga na Kosovu u vojne formacije. Nema nijednog papira kojim bi tako nešto moglo da bude potkrepljeno i od toga nema ništa. Sa ovim čvrstim stavom upoznat je i državni vrh Srbije - navodi naš sagovornik.

Anđelković: Ako se ta vojska formira i krene na sever Kosova, Rusija će nas vojno podržati

ČVRSTA POZICIJA

Naša saznanja potvrđuje i ruski politikolog Ekatarina Pomorceva, koja odlično poznaje unutrašnja i spoljnopolitička kretanja u Rusiji.

- Apsolutno je sigurno da ruska podrška Srbiji oko ovog pitanja i pokušaja da se još jednom brutalno siluje međunarodno pravo i pogazi Rezolucija 1244 neće izostati. Savršeno sam sigurna da će Rusija staviti veto na formiranje vojske takozvane države Kosovo i da će čvrsto stajati na ovoj poziciji - objašnjava Pomorceva.

Analitičar Dragomir Anđelković takođe je siguran da se po ovom pitanju možemo osloniti na Moskvu.

- Rusiji niko ne može da ukine pravo veta u Savetu bezbednosti, pa strahujem da Amerikanci ovo neće ni gurati preko tog tela. Ono gde nam Rusija može pomoći jeste da se otvori rasprava u SB o tome i da se pokaže da takav predlog nema podršku nijedne od država članica. A ako SAD zaobiđu SB i ta vojska se formira i krene na sever Kosova, mi ćemo intervenisati i u tom slučaju bi nas Rusija i vojno podržala - navodi Anđelković.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Da Srbija mora da se angažuje i otvori pitanje formiranja vojske Kosova pred Savetom bezbednosti i zatraži podršku prijateljskih zemalja, smatra i bivši ministar inostranih poslova Živadin Jovanović.

- Rusija će sigurno staviti veto, opšte je poznato da Moskva daje podršku suverenitetu i integritetu Srbije i doslednoj primeni Rezolucije 1244 i poštovanju međunarodnog prava. Ali, i na to stavljam naglasak, Srbija mora da otvori to pitanje, a onda može da očekuje podršku ne samo Rusije već i Kine i mnogih drugih država - zaključuje Jovanović.

Jovanović: Rusi sigurno stavljaju veto, podržaće nas i Kina

USTAVNA ZABRANA

O ovoj temi oglasio se i bivši američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri, koji je poručio da Srbija ni po cenu EU integracija ne treba da se saglasi sa formiranjem kosovske vojske.

- Što je mnogo, mnogo je - uzvratio je Montgomeri na pitanje kako vidi poruke koje je u Beogradu izneo zvaničnik Stejt departmenta Ves Mičel, uključujući i otvorenu podršku SAD vojsci Kosova.

Kako je rekao, Srbija treba da insistira na prvobitnim pozicijama Zapada po pitanju kosovske vojske, a to je snažno protivljenje svakom njenom obliku. Montgomeri podseća da je i sam više godina bio uključen u kosovsko pitanje i da se odlično seća koliko se Zapad snažno opirao bilo kakvom formiranju vojske Kosova.

- Nije slučajno da to brani i kosovski ustav - kaže bivši američki diplomata.

Zašto SAD forsiraju vojsku Kosova

1. Približavanje raspleta kosovskog pitanja

2. Pokušaj da se silom preuzme sever pokrajine
3. Stvaranje eventualnog razdora između Srbije i Rusije
4. Unošenje straha među preostale Srbe na Kosovu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading