RAT SVETSKIH SILA: PUTIN BI DA UNIŠTI AMERIKU I NATO

Autor:

Vesti

03.03.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija je spremna da najmoćnijim oružjem zaštiti svakog svog saveznika, među kojima i Srbiju, ako neko pokuša da ih dirne, a NATO će ostati bez cele ruke ukoliko pusti pipke ka našoj zemlji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin je upozorio Amerikance, videćemo da li su spremni da spuste loptu

Ovo je suština jasne i glasne poruke koju je u četvrtak izgovorio ruski predsednik Vladimir Putin tokom godišnjeg obraćanja naciji. On je direktno rekao da se Americi i NATO ne piše dobro ukoliko se odluče na bilo kakvu vojnu akciju.

Sagovornici Srpskog telegrafa sasvim su sigurni da su među teritorijama koje će Rusija štititi novim oružjem, na koje niko u svetu nema adekvatan odgovor, i Srbija, posebno severni deo Kosova, i Republika Srpska.

Takođe, kažu da Putin ovakvu poruku nije izgovorio nimalo slučajno baš u trenutku kada Zapad i Albanci ubrzano pokušavaju da nametnu Srbiji punu nezavisnost Kosova, a u nekim krugovima se čak planira blickrigom, kojim bi bio preuzet sever pokrajine, o čemu su ruski obaveštajci svakako izvestili Putina.

ZAŠTITA TERITORIJE

Potpukovnik KOS u penziji Ljuban Karan kaže za Srpski telegraf da je Putin, između ostalog, ovom porukom dao do znanja Zapadu da mu obaveštajci na dnevnom nivou podnose raport o stanju na Kosovu, baš kao i o svim drugim kriznim područjima širom sveta.

- Ruske obaveštajne službe stalno prikupljaju podatke o načinu delovanja paravojnih formacija na Kosovu. To potvrđuje činjenica da su obaveštajno do detalja izbrusili podatke o islamistima u Siriji, pa isti princip primenjuju i na kosovskim ekstremistima. Putin, naravno, sve to zna i ova njegova izjava je signal nama da možemo očekivati punu zaštitu, a NATO da je upućen šta spremaju oni i njihovi pioni - objašnjava Karan.

Borojević: Imam informaciju iz Moskve da je obnovljena proizvodnja raketa S-500, i to ima veze s ovim

Analitičar Saša Borojević navodi da raspolaže direktnim informacijama o pozadini ovakve Putinove poruke.

- Poslednja informacija iz Rusije koju imam jeste da je dat nalog za proizvodnju novih raketa S-500, što je do sada bilo stopirano jer ih Rusija ima dovoljno za odbranu. To još nije objavljeno, ali je jasno da se može dovesti u vezu s ovim što je Putin izjavio. Osim na Kosovo, on je mislio i na Republiku Srpsku zbog konačnog rešenja njenog pitanja - tvrdi Borojević.

RepublikaFoto: pixabay.com
NATO se ozbiljno zamerio Rusima

RAKETNI KIŠOBRAN

Njegov kolega Dragomir Anđelković smatra da je Putin izokola poručio da će Srbiji, zlu ne trebalo, obezbediti raketni kišobran zaštite.

- Ovo je poruka i nama i Zapadu. Rusija nam još poručuje da dalji razvoj odnosa sa Moskvom može da bude faktor dodatne bezbednosti za nas. Zapadu je ovim poručeno da nikako ne pokušava da ugrozi našu zemlju jer Rusija naš nivo prijateljstva lako i brzo može da preformuliše u savezništvo. To nama daje alternativu da pregovaramo i da mnogo uspešnije očuvamo neutralan status.

Karan: Ruski obaveštajci sigurno su upoznali Putina sa mračnim planovima Zapada i Albanaca na Kosovu

Lider NSP Miroslav Parović naglašava da trenutak za ovakve reči Putin nije odabrao tek tako.

- On šalje poruku aktuelnim saveznicima da mogu očekivati zaštitu, ali isto tako poziva i druge države, poput Srbije, da uđu u savez. Uveren sam da će EU posle izlaska Velike Britanije svoju bezbednosnu politiku voditi bez NATO i sve više oslonjena na Moskvu, što za Srbiju može značiti šansu da zaštiti Kosmet sa jedne strane, a sa druge da obezbedi granice uticaja Evrope. Ovo su prelomna vremena i zato Putin šalje poruke koje su za oktavu ili dve jače od dosadašnjih - ističe Parović.

REAKCIJE NA PUTINOVO UPOZORENJE

Foto: ST/D. KADIĆ

Šljivančanin: Srbija zaslužila zaštitu

General u penziji Veselin Šljivančanin kaže da Zapad Putinovu poruku treba da shvati veoma ozbiljno.

- Rusija u istoriji nikad nije izgubila nijedan rat. Putin poručuje svim moćnicima da ni u ludilu ne posežu za uništenjem nuklearnim sredstvima, a da će ukoliko se to desi, zaštititi sve bespomoćne i male države. Srbija je zaslužila ovakvu pomoć Rusije.

Željko Cvijanović, analitičar

Mislim da Putin u ovom govoru nije u tolikoj meri mislio na Srbiju, koliko na saveznike s kojima je Rusija vojno povezana u ODKB. Međutim, to ne umanjuje ruski angažman u pomoći Srbiji iako je on u ovom trenutku diplomatski, a ne vojni

Foto: youtube.com/Boris Malagurski

Malagurski: Ne može više kao devedesetih

Reditelj Boris Malagurski kaže da je svima jasno da Putin svesrdno podržava Srbiju i srpske interese na Balkanu.

- Posle ovakvih izjava još je jasnije da neće dozvoliti nasilje ili ugrožavanje bezbednosti Srba na KiM. Priča o novom oružju služi i kao upozorenje Zapadu da sa Srbima ne može više da se postupa kao devedesetih godina.

NATO: Nastavićemo da koristimo oružane snage

Na Putinove izjave reagovao je i NATO. U saopštenju Alijanse piše da NATO ocenjuje kao neprihvatljivu i kontraproduktivnu pretnju Vladimira Putina upućenu članicama tog saveza.
- Vojna alijansa nastaviće da koristi oružane snage kako bi zaustavila agresiju - poručuju iz NATO.

RepublikaFoto: pixabay.com
Protiv ruskih raketa nema odbrane

Rusija otkazala razgovore

Rusija je otkazala razgovore sa SAD o svim vojnim sporazumima i strateškom naoružanju, predviđene za ovaj mesec u Beču, nakon povlačenja američke delegacije sa sastanka o kibernetičkoj sigurnosti u poslednji čas, izjavio je u petak ruski ambasador u Vašingtonu. Kako je naveo Anatolij Antonov, povlačenje Amerikanaca sa razgovora u Ženevi smatra "neprijateljskom odlukom koja ostavlja utisak da je unapred planirana".

Nova izjava ruskog predsednika:
Naš arsenal je samo za odbranu


Ruski predsednik Vladimir Putin ponovo se oglasio, dan nakon izjave koja je šokirala Ameriku, i poručio da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje samo kao odgovor na nuklearni napad ili ukoliko je ugrožena.

- Postoje samo dva razloga koja bi mogla da nas navedu da upotrebimo nuklearno oružje. Ako se radi o nuklearnom napadu na nas ili o napadu u kome se koristi uobičajeno oružje, ali je opstanak ruske države doveden u opasnost - rekao je Putin.

Peskov: Florida nije meta

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da apstraktni grafički prikazi najnovijeg naoružanja Rusije, koji su emitovani tokom godišnjeg obraćanja predsednika Putina, ni na koji način nisu povezani sa konkretnim zemljama.
Navodi se da je Putinov portparol to rekao odgovarajući na pitanje postoje li čvrsti razlozi iza tvrdnji onih koji kažu da je američka savezna država Florida označena kao meta ruskih raketa.

Zaharova: Mi izbegavamo sukobe

Portparol ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Rusija, kada jača svoju odbrambenu snagu i svoje vojne kapacitete, čini sve da izbegne vojni sukob sa SAD. Ona je još podsetila i da svi dosadašnji napori i pokušaji Rusije da pozovu SAD na konstruktivan dijalog, nažalost, nisu doneli rezultat.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading