CIA POKRALA DRŽAVNE TAJNE: Godinama ucenjivala lidere DOS!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

CIA je odmah posle 5. oktobra 2000. bukvalno na poslužavniku dobila najstrože čuvane tajne srpske državne bezbednosti, ali i škakljive detalje iz života nekadašnjih lidera DOS kojima su ih Amerikanci zatim godinama brutalno ucenjivali!

Foto: Public
Meta CIA lideri DOS

- Amerikanci su tako pikirali Vojislava Koštunicu, tadašnjeg predsednika države, ministra policije Dušana Mihajlovića, ministra pravde Vladana Batića, guvernera NBS Mlađana Dinkića, kao i Srđu Popovića, nekdašanjeg vođu Otpora, kojeg su želeli da drže na stalnoj vezi kako bi s jedne strane dobijali informacije, a sa druge, da bi uz sebe imali uvek spremnog i obučenog čoveka, "specijalca za revolucije". Sve te podatke američkoj službi je na tacni servirao tadašnji šef DB Goran Petrović - tvrdi izvor Srpskog telegrafa iz bezbednosnih struktura.

ŠIFRE POD MIŠKU

Naš sagovornik upućen u tadašnja dešavanja u službi priča da je te 2000. godine u centralu CIA odnet laptop sa najvećim državnim tajnama, navodno sa ciljem da Amerikanci dekodiraju našim stručnjacima misterioznu šifru, međutim, posledice takve (ne)promišljene odluke bile su fatalne po Srbiju...

- U sedište CIA sa laptopom u ruci zaputio se friški šef još friškije BIA Goran Petrović i tako im, nimalo nesvesno, poklonio naše tajne, mrežu agenata, ali i sva saznanja o mnogim državnim funkcionerima i visokim operativcima DB. Te tajne Amerikanci su doslovce pokrali i zatim ucenjivali naše političare da sarađuju sa njima i praktično im predaju našu bezbednosnu službu.

Zato su godinama kasnije agenti CIA u japankama šetali kroz operativne prostorije naše službe

Božidar Spasić

Od tog momenta BIA, ali i kompletna srpska vlast postali su samo instrument u rukama CIA - otkriva izvor Srpskog telegrafa i dodaje da su sve do smene "demokratske vlasti" u Srbiji Amerikanci harali Srbijom i bahato odlučivali o politici naše zemlje.

Petrović, ali ni većina lidera DOS, kao ni vođa Otpora juče nisu odgovarali na pozive Srpskog telegrafa, međutim, bivši bezbednjak Božidar Spasić u potpunosti potvrđuje saznanja našeg lista.

- Tačno je da je prvi šef BIA Goran Petrović dobio zadatak da odnese taj laptop u Vašington. Pretpostavljalo se da su na njemu podaci koji su čuvani kao oružje u slučaju napada na nekog funkcionera, ali naši nisu mogli da provale šifru. Kako je kasnije utvrđeno, podaci su se uglavnom odnosili na takozvani arapski kompleks - šta smo mi znali o Palestincima, naše veze sa njima, puteve terorista kroz našu zemlju. Međutim, laptop je sadržao i još dosta važnih podataka o našoj zemlji, ali i izvesnim političarima. Zato su godinama kasnije agenti CIA u japankama šetali kroz operativne prostorije naše službe - navodi Spasić.

PRIKRIVANJE TRAGOVA

Kako dalje otkriva Spasić, dve godine kasnije još jedan laptop stigao je u sedište CIA, najverovatnije sa novim materijalom za ucenjivanje. Zato, smatra, nije nikakvo čudo što su lideri DOS u trenutku kad su dosijei bili otvoreni jedan preko drugog pohrlili u sedište BIA ne bi li prepravili podatke i prikrili saradnju sa Amerima.

- Počev od Zorana Đinđića preko Vladana Batića, Velje Ilića, Nebojše Čovića, pa do Dušana Mihajlovića, svi lideri DOS su odmah otišli na institut na Banjici da bi pregledali svoj dosije. Sami su se hvalili kasnije, pa je Mićunović mahao sa nekoliko stotina strana svog dosijea, kao i Vladan Batić i ostali. Svi su oni ulazili u te dosijee. DOS je napravio masakr nad njima kako bi prikrio svoje špijunske aktivnosti, pa ti dokumenti danas apsolutno nisu validni i ne može im se verovati - zaključuje Spasić.

OVO SU BILE METE CIA:
  • Zoran Ðinđić (DS)
  • Mlađan Dinkić (G17 plus)
  • Velimir Ilić (Nova Srbija)
  • Dragoljub Mićunović (Demokratski centar)
  • Žarko Korać (Socijaldemokratska unija)
  • Goran Svilanović (Građanski savez Srbije)
  • Dragan Veselinov (Koalicija Vojvodina)
  • Vuk Obradović (Socijaldemokratija)
  • Jozef Kasa (Savez vojvođanskih Mađara)
  • Miodrag Isakov (Reformisti Vojvodine)
  • Nenad Čanak (Liga socijaldemokrata Vojvodine)
  • Momčilo Perišić (Pokret za demokratsku Srbiju)
  • Rasim Ljajić (Sandžačka demokratska partija)
  • Branislav Kovačević (Liga za Šumadiju)
  • Miroljub Labus (G17 plus)
  • Srđa Popović (Otpor)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading