PLJAČKA NA "NEMANJIĆIMA": Dali milion evra više, a SRBOMRZAC im glumi Stefana Nemanju!

Autor: A. Malušev - K. Stamatović

Vesti

10.01.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Domaća javnost proteklih dana burno iskazuje nezadovoljstvo jer je za, po oceni stručnjaka i publike, izuzetno loš kvalitet serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" izdvojen nesvakidašnje velik budžet.

RepublikaFoto: youtube.com/MalaMalilini
Srbomrzac Mladen Nelević glumi Stefana Nemanju

Upravni odbor (UO) RTS je za "najveću i najobimniju TV seriju koju RTS radi u svojoj istoriji" početkom prošle godine odobrio budžet od 3,2 miliona evra.

Izmenu i dopunu o pomenutom "projektu veka" UO je doneo na sednici 2. januara 2017. sa pet glasova za, jedan uzdržan (Dragan Karadžić), a jedan član se nije izjasnio.

TAJNE JAVNOG SERVISA

Karadžić je uzdržan glas obrazložio rečima da smatra da je budžet serije u odnosu na ponude izvršnih produkcija izuzetno uvećan - "preko milion evra u odnosu na najpovoljniju pristiglu ponudu".

Budžet od 3,2 miliona evra odobrio Upravni odbor iako su postojale ponude da projekat bude jeftiniji za čitav milion!

- Takođe, smatram da će budžet biti probijen i da će po konačnom obračnu preći iznos od četiri miliona evra - stoji u izveštaju sa te sednice UO.

Tragom ovog dokumenta i ocene ljudi iz struke da je sve moglo proći znatno jeftinije, Srpski telegraf je iz više izvora proverio i već objavio da su ponude tri izvršne produkcije bile za milion evra niže od odobrenog budžeta RTS da snimi seriju.

- Nezavisne producentske kuće nudile su od 2,1 do 2,4 miliona evra za ovaj projekat, ali RTS to nije odgovaralo, pa je rešeno da se radi "u kući". Čelnik kuće je angažovao svog čoveka i dao mu honorar od 100.000 evra! Ovaj je napravio seriju za čitav milion skuplju od ponuđača, a cilj snimanja projekta unutar kuće je smanjenje troškova. Ne treba zaboraviti i činjenicu da je nekim ponuđačima traženo da "poprave" svoju ponudu na 2,9 miliona kako bi UO odobrio što veći budžet - ponovio je izvor Srpskog telegrafa.

Više uvaženih reditelja i producenata s kojima je naša redakcija proteklih dana razgovarala ističe da su finansijeri za svoju podršku projektu dobili ogromne popuste za reklamni prostor na čitavoj televiziji, ne samo za "Nemanjiće".

Foto: youtube.com/Dejan Bulajevic
Reditelj Dragoslav Bokan

OSTAVKA JE ODGOVORNOST

Reditelj Dragoslav Bokan za Srpski telegraf ističe kako je reakcija uprave RTS na nezadovoljstvo publike nazivajući ih "nekolicinom tviteraša" samo poslednji u nizu primera kako se javni servis odvaja od publike koja ga pretplatama održava.

- To je incident jer RTS ne shvata da radi za taj narod. Umesto toga, ponašaju se kao da ta serija ima nekakvu autonomnu vrednost, nevezanu za gledaoce, naročito kada postoji takav konsenzus u nezadovoljstvu - smatra Bokan.

Reditelj podseća da su "Nemanjići" daleko skuplji od serije "Hrvatski kraljevi", koja se sa velikim uspehom emitovala na kablovskim kanalima i čiji su autori "od magle" i strip-likova uspeli da naprave uverljive scene koje nose emociju, smisao i u kojima se oseća puls istorijskog trenutka.

- Toga ovde nema, te pare se ne vide ni u scenografiji, ni u kostimu, ni fotografiji, ni kastingu, ni u konjima i scenama borbe... Ako ovo jeste bila pilot-epizoda, to znači da sada može da se zahteva da se ta serija dosnima i premontira... ali to je sve samo fraza, RTS nikada nikoga nije pitao za mišljenje i sve rešava interno - zaključuje Bokan.

Bokan: Da je ovo normalna zemlja, prvi čovek te i takve televizije dao bi ostavku, i to sa osećajem stida

Do zaključenja ovog broja Srpskom telegrafu se nije odazivao direktor RTS Dragan Bujošević, a neuspešan je bio i pokušaj da dobijemo komentar jednog od glavnih glumaca Mladena Nelevića zbog loših kritika i antisrpskih izjava.

Foto: Republika
Zapisnik u celosti

NELEVIĆ GOVORIO DA JE SRBIJA OKUPATOR

Glumac Mladen Nelević dočekan je na nož kao Stefan Nemanja, ali je još veći gnev izazvao početkom prošle godine, kada je emitovana serija "Božićni ustanak", u kojoj je Srbija predstavljena kao agresor i okupator Crne Gore.

- Veoma sam zadovoljan i ponosim se onim što sam uradio. Igram čoveka koji čuva vlast u Crnoj Gori u vreme nekih političkih zbivanja kada je kralj Nikola otišao u Francusku. Tu dolazi do okupacija Crne Gore od naše istočne braće, kako bi rekao kralj Nikola - rekao je Nelević objašnjavajući da serija dočarava trenutak kada je 3.000 srpskih vojnika okupiralo Crnu Goru, a da je njegov lik trebalo da brani državu od Srba.

Ković: Kada neko igra u antisrpskoj seriji, onda on može da igra nekog tatarina, a ne Stefana Nemanju

Glumac je žestoko napadnut zbog te izjave, a naknadno je izjavio da je tada "prepričao o čemu je reč u seriji, što je neko zlonamerno iskoristio".

Na Nelevićeve ranije radove podsetio je i istoričar Miloš Ković, gostujući u jednoj televizijskoj emisiji: "Ako neko igra u antisrpskoj seriji 'Božićni ustanak', onda on može da igra i dalje, ali ne Stefana Nemanju. Ne želim da sužavam nečiju slobodu, ali moramo znati glavni tok naše kulture. Ne zalažemo se za cenzuru, ali nama treba kulturni obrazac koji je naš", zaključio je Ković.

U "Božićnom ustanku", podsetimo, igra i Vojin Ćetković, kome je u "Nemanjićima" poverena uloga Stefana Prvovenčanog.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Direktor RTS Dragan Bujošević

POČETAK SERIJE DAJE POVOD ZA DALJE RAZOČARENJE

Čuveni reditelj Đorđe Kadijević, autor jedne od najuspelijih i najpopularnijih domaćih TV serija "Vuk Karadžić", ima brojne zamerke na "Nemanjiće" kako istorijske tako i umetničke.

- Kada je reč o istoriji, navedimo da je Mladen Nelević u Nemanjinim godinama bio kad je pre 30 godina glumio u mojoj seriji. Čudi me i da su neke tako filmične istorijske scene propuštene da budu prikazane kako zaslužuju. Nije Manojlo Komnin stavio posle bitke omču oko Nemanjinog vrata, već je Nemanjino lukavstvo to napravilo, skinuo je ratničku odoru, oružje i onako u haljetku izašao pred Komnina sa omčom oko vrata, podređujući mu se i moleći da poštedi ratnike koji su u boj krenuli po njegovoj zapovedi - ističe Kadijević, po obrazovanju istoričar.

Kadijević navodi i istorijski zapis o Nemanjinom zarobljeništvu. Naime, pomena o bunaru nema, kao što smo to videli u seriji, već su ga braća zatočila u pećinu kod Starog Rasa, iz koje je imao pogled na horizont i jedno brdo.

- Moleći se Svetom Đorđu, dao je zavet da će mu podići hram na tom brdu. A u seriji vidimo da je čas bačen u bunar, a potom je u nekoj tamnici na kojoj su čak i rešetke. Drugo, naši junaci govore jezikom sa Dušanovca, bez nijanse arhaizma. Jasno da to ne bi zbog savremenog gledaoca mogao da bude pravi arhaični jezik, ali dašak tog starog govora dao bi na autentičnosti - smatra Kadijević.

On još kaže da je i kamera ispod svakog nivoa i da je time propuštena divna prilika za visoku estetizaciju.

- Ako se po jutru dan poznaje, nama ova prva ili pilot epizoda, o čemu god da se radi, samo je dala povod za dalje podozrenje i razočarenje - zaključuje Kadijević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Raca

19.01.2018 10:51

За овакве промашаје и финансијске малверзације у нормаллним државама неко мора да поднесе оставку или да одговара. Код нас све иде по оној народној: Појео вук магарца !