Slovenija: "Nažalost, incidenti Hrvatske"

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

30.12.2017

16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Šefic izjavio je, povodom prvog dana slovenačke jednostrane primene arbitražne odluke o granici na moru sa Hrvatskom, da je tokom jutra zabeležen jedan incident, ali da ih tokom dana više ne očekuje, prenosi Hina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Državni sekretar u slovenačkom Ministarstvu unutrašnjih poslova dodao je da "nažalost dolazi do incidenata i prekršaja sa hrvatske strane"

Navodi se da je Šefic izneo i dalja očekivanja i mere slovenačkih vlasti u Piranskom zalivu, odnosno Savudrijskoj vali.

Šefica je rekao da su nešto pre sedam sati ujutro "u slovenačko more" u zalivu uplovila tri hrvatska ribarska broda praćena hrvatskim policijskim brodovima.

- Slovenska policija odmah je reagovala i dokumentovala događaj - naveo je Šefic i dodao da se situacija kasnije smirila.

On je kazao da je "slovenačka policija hrvatske ribare upozorila da se nalaze u slovenačkom moru i da su nezakonito prešli državnu granicu, čime čine prekršaj", kao i da će "policija zato kasnije sprovesti odgovarajuće postupke za taj prekršaj".


- Slovenački državni organi nadziru celokupno slovenačko more i imaju situaciju u potpunosti pod kontrolom - kazao je Šefic.

Državni sekretar u slovenačkom Ministarstvu unutrašnjih poslova dodao je da "nažalost dolazi do incidenata i prekršaja sa hrvatske strane".

- Mi ćemo učiniti sve da toga bude što manje i da do toga ne dolazi, a u takvim ćemo slučajevima, ako se dogode, postupati po zakonu i izricati novčane kazne - rekao je Šefic.

On je naveo da će "od današnjeg dana Slovenija kažnjavati i pokretati postupke protiv svih onih koji nezakonito ulaze u slovenačko more".

Hina prenosi navode slovenačkih medija da brodove slovenačke policije koji reaguju u takvim situacijama prati i ribarska inspekcija, kao i da će policija u postupcima protiv prekršilaca, ako budu novčano kažnjeni, sudska rešenja slati u Hrvatsku, a možda i naplaćivati kazne onima koji se na rešenja budu oglušili prilikom njihovog ulaska u Sloveniju.

- Prekršajni postupak je precizno regulisan i u slučajevima kad je počinilac iz druge države. Ako hrvatski organi ne bi želeli, mi imamo i druge mogućnosti da im ta rešenja uručimo i naplatimo kazne - dodao je Šefic.

On je naglasio sa će slovenačka policija zaštititi svoje ribare u zalivu koji love u slovenačkom moru, kao i da na tom području ne mogu da deluje organ druge države.

- Spremni smo da reagujemo na odgovarajući način, a za to imamo i odgovarajuće planove, iako se nadamo da do toga neće doći - kazao je Šefic.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading