MIHAJLOVIĆEVA: Izgradnja auto-puta Beograd - Sarajevo krajem 2019. godine!

Autor: Tanjug

Vesti

21.09.2018

11:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas Okvirni sporazum između Vlade Srbije i turske kompanije "Tašjapi" o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, što obuhvata i izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo.

RepublikaFoto: Tanjug/Zoran Žestić
Zorana Mihajlović

Mihajlović je, nakon potpisivanja sporazuma sa predsednikom kompanije "Tašjapi" Emrulahom Turanlijem, izjavila da je današnji dan važan korak dalje ka izgradnji velikog infrastrukturnog projekta, auto-puta Beograd Sarajevo, koji je važan ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, već i za čitav region.

- Danas smo potpisali okvirni sporazum između Vlade Srbije i turske kompanije iz kojeg će u najkraćem roku proizaći tri ugovora za tri važna infrastrukturna projekta čija je ukupna cena samo sa srpske strane milijardu i 50 miliona evra - rekla je Mihajlović.

Prvi projekat je rehabilitacija puta Novi Pazar-Tutin, čija je procenjena vrednost 20 miliona evra, a deonica je duga 22,5 km, navela je potpredsednica Vlade, dodajući da se očekuje da gradnja počne za šest meseci.

Sledeći ugovori čije se potpisivanje očekuje odnose se na dve rute koje se tiču izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo, a koje idu kroz teritoriju Republike Sribje, rekla je Mihajlović.

Kako je precizirala, prva ruta je od Požege do Kotromana, čija je vrednost procenjena na 830 miliona evra, a druga je između Kuzmina i Sremske Rače, procenjenje vrednosti 210 miliona evra i dužine 17,5 kilometara.

Prema njenim rečima za te dve rute auto-puta u ovom trenutku nemamo projektno-tehničku dokumentaciju, za koju će, kako je navela, biti potrebno više od šest do osam meseci.

Mihajlović je istakla da je ideja Srbije da imamo jednu vrstu prstena i da je cilj razgovora sa Federacijom BiH i sa Republikom Srpskom da se zadovolje svi interesi i da se ceo region poveže.

"Zato smo radili na dve rute, i jedna i druga će se raditi", poručila je, napominjući da sa bosanske strane već jedan deo projekta postoji i da naša strana ima mnogo manje dokumentacije.

Kada se završi sa dokumentacijom sa obe strane, tek se onda, kako je istakla, kreće u realizaciju projekta u smislu građevinskih radova.

Mihajlović je istakla da "infrastruktura i politika uvek idu zajedno", da su u vezi sa ovim projektom usaglašeni statovi i da nema nijednog političara koji ne želi ovo da radi kako na strani BiH, tako i na strani Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug

Ministar trgovinem turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je izjavio da je bez ikakve sumnje ovo važan dan i događaj za odnose Srbije i Turske, ali i važan događaj sa stanovnišva ekonomske trilaterale između Srbije, BiH i Turske.

"Ovaj mehanizam trilaterale dobija ovim sporazmom puni smisao, jer niko nije verovao u ideju izgradnje auto-puta kada je prvi put lansirana", kazao je Ljajić.

Ministarka Mihajlović se, pre potpisivanja sporazuma, sastala sa ministrom komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismirom Juskom.

Predsednik turske kompanije Emrulah Turanli je izjavio da je toj kompaniji Srbija dala veliku odgovornost da završi ovaj projekat i da će raditi dan i noć kako bi opravdali poverenje i prema narodu i prema državi.

Dobili smo podršku da ovaj projekat prijateljstva izvedemo do kraja, spremili smo skoro sve i uskoro ćemo krenuti sa izvođenjem projekta kako bismo u što skorijem roku počeli svoj zadatak", reako je on i dodao da niko ne treba da sumnja u ovaj projekat i da će biti urađen u rekordnom roku, čak i pre vremena.

Kako je naveo, svih 10.000 zaposlenih u toj kompaniji biće na raspolaganju narodu Srbije.

Potpisivanju Okvirnog sporazuma je prisustvovao potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko, ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič, ambasador BiH u Srbiji Lazar Mirkić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i zamenik predsednika Opštine Tutin Adnan Šehović, kao i predstavnici kompanije "Tašjapi".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading