NOVI NEMAČKI AMBASADOR: Želimo rešenje kosovskog problema, ŠTO PRE!

Autor: Tanjug

Vesti

19.09.2018

15:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Nemačka želi održivo rešenje za kosovski problem i to što pre", rekao je nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib.

RepublikaFoto: www.twitter.com/German Mission to UN ‏ Verified account
Nestrpljiv: Tomas Šib

Zabrinuti smo i skeptični zbog ideje o razmeni teritorija, jer bi to rešenje moglo da stvori još veće probleme na srednjoročnom i dugoročnom planu", rekao je Šib na konferenciji "Bezbednosni izazovi zapadnog Balkana i Srbija" u organizaciji Centra za spoljnu politiku.

Šib je naveo da je glavni zadatak ambasade Nemačke u Srbiji da podrži dva odvojena procesa - evropski put Srbije i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. 

- Glavni zadatak naše ambasade je da pomogne Srbiji na putu ka EU i da postane članica EU. Istovremeno, želimo da podržimo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i razgovore pod pokroviteljstvom EU - rekao je Šib i poručio "nismo tu da govorimo kako to da radite već da vas konstruktivno podržavamo". 

Ambasador koji je nedavno preuzeo dužnost u Beogradu, podsetio je da su ta dva paralelna procesa visoko na agendi spoljne politike Berlina i dodao da je ceo region zapadnog Balkana blizak srcu Nemačke. 

Šib je podsetio da ispunjenje uslova za članstvo u EU nije nimalo lak posao, da poglavlja moraju biti zatvorena, a ceo posao usklađen sa međunarodnom politkom, zajedničkom spoljnom, bezbednosnom i odbrambenom politikom. 

To nije samo pitanje ekonomije i zakona, to je pitanje spoljne politike i upravljanja krizom, rekao je Šib i dodao da je na tom polju važno i učesće Srbije u određenim misijama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading