Evropski parlament donosi sudbonosnu odluku: UKIDA VIZE GRAĐANIMA KOSOVA?!

Autor: Agencije

Vesti

12.09.2018

13:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropski parlament sutra će odlučivati o ukidanju viza za građane Kosova, saopštio je Komitet za građanske slobode, pravdu i unutrašnja pitanja Evropskog parlamenta (LIBE).

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Posle odluke EP, za koju u Prištini veruju da će biti pozitivna treba da započnu razgovori sa zemljama članicama Evropske Unije kako bi se u daljem postupku o tome konačno izjasnili ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU,  prenosi radio Slobodna Evropa.

U ime EU razgovore sa zemljama članicama EU će voditi Tanja Fajon, izvestilac za vize.

Prvobitno je bilo predviđeno da se glasanje za liberalizaciju viza u EP obavi tokom oktobra, ali su neke parlamentarne grupe zatražile da se o tome glasa u septembarskom zasedanju, saopšteno je iz LIBE. Za usvajanje liberalizacije viza je potrebna kvalifikovana većina ministara unutrašnjih poslova EU.

Evropska komisija je 18. jula ove godine odlučila da je Kosovo ispunilo svih 95 uslova i predložilo je Evropskoj uniji da liberalizuje vize za građane Kosovo, koji jedini do sada nisu mogli putovati bez viza u zemljama Šengen zone.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading