MINISTAR PRIZNAO DA JE GREŠKOM OPTUŽIO SRPSKI TELEGRAF! ŠARČEVIĆ: Pogrešio sam!

Vesti

31.08.2018

17:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar prosvete Mladen Šarčević u drugačijem tonu nego prethodnih dana ispričao je za Srpski telegraf da je prenaglio kada je naš list optužio da je objavljivao plaćene tekstove o sada već ukinutoj Beogradskoj poslovnoj školi (BPŠ).

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Šarčević je dodao i da je prof. dr Đuro Đurović, direktor BPŠ, uradio dobre stvari za ovu školu, a da su milionski dugovi, nastali davanjem pozajmica propalim preduzećima, napravljeni za vreme mandata prethodnog direktora Ilije Samardžića.

- Istina je da su te pozajmice date pre nego što je Đuro Đurović postao direktor škole i da ih je davao prethodni direktor Ilija Samardžić. On je dužan da objasni šta ćemo sa 540 miliona dinara koje ne možemo da naplatimo od "Simpa" ili sa 110 miliona koje nam duguje "Kontiki". Reč je o iznosima većim od 800 miliona dinara. Sve je to budžetski novac koji je pozajmljen firmama koje su davno propale i ne mogu da vrate ni dinar.

Šta se čekalo do sada, imajući u vidu da su pozajmice date još za vreme Ilije Samardžića 2013. godine?

- U posed škole ušao sam tek pre 20 dana i nisam ni znao za to. Novim Zakonom o visokom obrazovanju konačno je stvorena podloga da Ministarstvo prosvete može da traži finansijski plan bilo koje visokoškolske ustanove, a to i Ministarstvo finansija traži od nas. Visoko obrazovanje krilo se iza autonomije, država je bila potpuno nevidljiva, raspolagalo se državnim novcem kako se htelo i tome je sada došao kraj.

Profesor Đurović će ostati da predaje u nastavi, a privremeno rukovodstvo će i biti samo privremeno

Optužili ste Srpski telegraf da je bio plaćen da piše tekstove o BPŠ. Da li znate da je naš list imao plaćena samo dva manja oglasa, a da su drugi mediji primili mnogo više novca od BPŠ?

- Znam. Pošteno vam kažem. Znam svoje vrline i mane. Nekad znam da budem impulsivan, pa me često saradnici povuku za rukav. Verovatno su vaša pitanja na konferenciji bila malo provokativnija za mene, a i ja sam vas verovatno iziritirao svojim pričama. Sagledao sam i neke pozitivne stvari u radu BPŠ i radu prof. dr Đure Đurovića. Na primer, internacionalizacija studijskih programa i saradnja koju je profesor Đurović razvio sa Kinom i Nemačkom. To će se nastaviti.

RepublikaFoto: youtube.com/Beogradska poslovna škola - Visoka škola strukovnih studija

Kako će raditi novoosnovana akademija kad nije registrovana u sudu? Nema statut i akreditovane programe.

- Po odluci Vlade Srbije sve je jasno regulisano. Formiran je privremeni savet od pet članova i vršilac dužnosti, koji su u obavezi da pripreme novi statut u što kraćem roku. Potom će biti izabran savet i sprovedena procedura oko izbora direktora. Čim se izradi statut, postupak akreditacije je paralelan. Tokom jeseni će se akreditacija završiti, biće izabrano novo rukovodstvo i novi savet. Profesor Đurović će ostati da predaje u nastavi, a privremeno rukovodstvo će i biti samo privremeno. Jedini razlog njegove smene je nedomaćinsko poslovanje.

Da li vam se čini da se sve radi kasno, budući da smo pred početkom akademske godine?

- U prosveti sve kasni zato što imate te prelomne datume, 1. septembar, 1. oktobar... Procedura je legitimna, a privremeni organi su tu dok se ne steknu uslovi za trajne. Odluka Vlade o osnivanju akademije je apsolutno pravno dovoljna, čemu u prilog govori i to da je u njenom donošenju učestvovao sekretarijat Vlade za zakonodavstvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Helena

31.08.2018 21:17

Zašto se ministar boji da govori o nezakonitostima u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu?

Komedija

01.09.2018 07:00

Mahao je papirima u kojima stoje dokazi a sada javno kaže slagao sam. Pokušao da sakrije mahinacije i puštošenja Beogradske poslovne i škole iz Blaca, u toku vladavine Ilije Samardžića i Ruzice Stanković, pa se upleo u svojim neistinama koje je iznosio. Javnost prati svaki vaš korak ministre. I vaš i Bovanov.

Vrnjci klima

02.09.2018 13:08

Kako je moguce da niko za te pare nije odgovarao ?Za mnogo manje iznose ljudi, ljudi, robijaju decenijske kazne.Ko je ovde lud boze moj.