TAJNI PROJEKAT: VOJSKA SRBIJE MOŽE DA SPREČI KIŠU

Autor: Republika

Vesti

24.08.2018

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grmi, seva, vreme se menja... I to zahvaljujući projektilima koje ispaljuje Vojska Srbije, a razvijeni su u okviru tajnog projekta započetog još u vreme JNA.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Prema saznanjima do kojih je Srpski telegraf došao u vojnim krugovima, Jugoslavija je bila među retkim zemljama čiji su stručnjaci eksperimentisali i pokušavali da kontrolišu vremenske prilike. Najdalje su odmakli u razbijanju oblaka i sprečavanju kiše delovanjem specijalnim supstancama, a sve je rađeno u okviru tajnog projekta koji su naučnici uključeni u rad na njemu nazivali "Gospodar kiše".

SLOŽENE TEHNIKE

Kako kaže jedan od naših sagovornika, ono što je započeto i donekle razrađeno u nekadašnjoj JNA, nastavili su stručnjaci Vojske Srbije i uspeli da razviju projekat do kraja...

- Nije bilo nimalo lako ovladati tehnikama efikasnog razbijanja kišnih i gradonosnih oblaka kada je to neophodno. To ni dan-danas ne mogu ni vojske mnogo razvijenijih zemalja. Ipak, na kraju je ostvaren rezultat, a sistem je prvi put, da tako kažem, zvanično isproban i upotrebljen u oktobru 2014. godine, kada je Vladimir Putin bio u poseti Srbiji - otkriva naš sagovornik, koji je kao visoki starešina Vojske do penzionisanja bio među oficirima zaduženim da daju logističku podršku tajnom projektu.

Šta smo još ekskluzivno saznali na ovu temu? Ko je popio šamar zbog divlje gradnje? Šta se lepo sprema za penzionere od oktobra?

Koji su detalji gušenja u Narodnoj biblioteci?

Da li Ameri staju uz podelu Kosova? Šta još ima novo u Srbiji, u svetu zabave, Zadruge, sporta i politike?

Odogvore na ova, ali i mnoga druga pitanja pročitajte u izdanju Srpskog telegrafa za 25. avgust, kao i na našem sajtu Republika.rs.

Foto: Srpski telegraf

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading