Šamar za NATO: Srbi i Kinezi zajedno prave moćne rakete

Autor:

Vesti

24.07.2018

15:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saradnja vojnih industrija Kine i Srbije iznedriće jednu od najmoćnijih savremenih raketa tipa Veiši, konkretno model WS-3A, koji je po karakteristikama sličan američkom tomahavku i precizno gađa ciljeve do 300 kilometara!

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije
Ministar Vulin u poseti Kini

Specijalni izaslanik predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin nalazi se u zvaničnoj poseti Kini, gde je prvog dana obišao dve kineske kompanije namenske industrije, "AVIC" i "CASIC", koje se bave razvojem i proizvodnjom aviona, helikoptera, bespilotnih letelica i PVO sistema.

- Danas sam ovde da bih video šta kineski partneri proizvode, šta mogu da nam ponude. Na prvom mestu smo zainteresovani za osvajanje tehnologija kojim bismo i mi bili u stanju da proizvodimo različite sisteme, a onda naravno i za određene gotove borbene sisteme koji i te kako mogu da znače našoj vojsci. Za Vojsku Srbije jako je važno da uhvatimo korak sa svetom - izjavio je ministar Vulin i podsetio da Vojska Srbije dugi niz godina nije obnavljana.

Za Vojsku Srbije jako je važno da uhvatimo korak sa svetom

Podsećamo da je u maju ove godine Kineski predsednik Si Đinping u pismu predsedniku Vučiću potvrdio spremnost da sa našom zemljom produbi saradnju i razmenu u oblasti vojne industrije i trgovine, najavljujući nove milionske investicije u našu državu.

Prema saznanjima do kojih je došao Srpski telegraf, Srbija i Kina bi zajedno proizvodile Veiši rakete zemlja-zemlja, tačnije model WS-3A.

Komentarišući kvalitet ovog savremenog naoružanja, vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže za Srpski telegraf da kineska raketa s preciznošću pogađa ciljeve do 300 kilometara i u stanju je da krstari kao američki tomahavk.

Ta raketa sledi konfiguraciju terena, a zbog svog gabarita može se lansirati samo s kamiona
Miroslav Lazanski, vojni analitičar

- Reč je o odličnoj raketi, što je još jedan od dokaza koliko su Kinezi u vojnoj tehnologiji danas mnogo odmakli. Prednost ove rakete je što u završnoj fazi ima krstareću putanju, pa je slična tomahavku koji je odavno već deo moćnog američkog raketnog sistema. U tom smislu, ta kineska raketa može lako da sledi konfiguraciju terena, a zbog svog gabarita može se lansirati samo s kamiona, što je takođe dobra stvar, jer na taj način postaje deo pokretnog sistema - objašnjava Lazanski.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading