ŠTA BULAZNI OVAJ? Vlasi: Kosovo je država još od 2008. GODINE!

Autor: Tanjug

Vesti

15.07.2018

17:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Azem Vlasi, analitičar i nekadašnji visoki jugoslovenski funkcioner kaže da još nije jasno ni kada, ni kako će se završiti razgovori Beograda i Prištine, ali kao i da je status Kosova kao države rešen 2008.

RepublikaFoto: youtube.com/N1
Azem Vlasi

- U Beogradu kažu da ne priznaju Kosovo kao državu i da to tek treba da se reši - rekao je Vlasi u intervjuu za bosanski poral VijestI.ba uoči predstojeće runde dijaloga u Briselu, 18. jula.

Vlasi napominje da Priština u Briselu neće razgovarati o "državnom statusu Kosova jer je ono definitivno država do sada priznata od 115 zemalja članica UN, kao ni o teritorijalnom integritetu i granicama jer su definitivne, te o unutrašnjoj ustavnoj strukturi Kosova kao suverene države, jer se o tome ne pregovara sa drugom državom".

- Pozicija srpske strane prilično je konfuzna. U Beogradu ne poriču da je Kosovo država, ali kažu da je Srbija neće priznati. Aleksandar Vučić stalno ponavlja da je Srbija za kompromis, ali ne kaže po čemu i o čemu - kazao je Vlasi.

Mišljenja je da je "Ahtisarijev Plan", u okviru kojeg je proglašena nezavisnost Kosova, poslednja linija kompromisa koju je Priština prihvatila.

Vlasi tvrdi da Priština Beogradu ništa ne duguje i da ne stoji izjava predsednika Srbije Vučića "da ne može jedna strana (Kosovo) da dobije sve, a druga (Srbija) da gubi sve".

Prema njegovim rečima, jedino oko čega se sada slažu i Priština i Beograd i Brisel jeste da razgovori treba da se privode kraju.

Vlasi kaže da se tokom predstojeće runde dijaloga u Briselu "ništa posebno neće desiti".

- Kosovska strana će saopštiti jasnu poziciju po pitanjima koje sam naveo - rekao je Vlasi, prenela je RTK2 na srpskom jeziku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vesna

15.07.2018 21:42

Pa ako je tako sto onda hocete potpis Srbije, sto idete na pregovore, sto stalno trciti Amerikancima pod suknjicu sto trazite priznanje? Nit je Kosovo i Metohija drzava nit ce biti a tih sto kazes 115 drzava, objavi spisak javno dokazi. Drugo, ne priznaje vas vise od 5 milijardi stanovnika zemlje. Trece, vi ne mozete biti drzava vi imate svoju Albaniju ako si zaboravio. Ako je Kosovo drzava onda moa svet ista prava priznati R.Srpskoj i Srbima u Albaniji da oni u Albaniji imaju pravo da Skadar odcepe i proglase drzavu to je i pre bilo Srpsko pa da i Srbi kje tamo zatirete imaju mir.