DAČIĆ: Danas idem na put, Pacoli nek razmišlja!

Autor: Tanjug

Vesti

11.07.2018

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Priština bi trebalo da prestane sa provociranjem srpskog naroda i Srbije, jer Albanci na Kosovu i Metohiji nisu više u prilici da prete bilo kome, posebno ne Srbima", izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Ivica Dačić

On je, gostujući na RTS, rekao da jučerašnje hapšenje petorice Srba na Kosovu predstavlja neprijateljski akt, koji ne dopinosi stvaranju pozitivne atmosfere za dijalog.

- Korak napred, nazad dva je jedna fraza za odnose sa Prištinom, a manje je koraka napred, a više koraka unazad. Kad kažem korak unapred, mislim na sastanak u Briselu gde me je predsednik Vučić pozvao da i ja učestvujem. Zaključak tog sastanka bio je da se stvori atmosfera za dijalog, ali ovi potezi su neprijateljski akti i ne stvaraju pozitivnu atmosferu za dijalog - napominje Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao da tokom dana ide na put, ali je odbio da pruži detalje.

- Danas idem na put, a neću reći gde. Nek Pacoli razmišlja - rekao je Dačić.

On je objasio da su uhapšeni Srbi pušteni nakon što im je iz Beograda zaprećeno prekidom dijaloga.

- Postavlja se pitanje smisla i dokle će tako biti. Potrebno je naći čvršći osnov za napredak u dijalogu. Ako pogledamo šta se dešava u Prištini, videćemo da vlada atmosfera haosa, gde jedna grana vlasti ili skup pojedinaca ne zna šta radi neko drugi. Ovo je bojkot dijaloga, jer oni ne žele da dijalog uspe i misle da će neko na silu da natera Srbiju da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova - kaže ministar spoljnih poslova Srbije. 

Bedžet Pacoli

Albanci, kako kaže Dačić, žive u prošlosti i zaboravljaju da oni kojima su dizali spomenike više nisu na vlasti.

- Mi smo toliko konstruktivni da to neko tumači kao slabost. Mi smo jaka strana jer znamo šta hoćemo. Spremni smo da razgovaramo o mogućim kompromisima - napominje šef diplomatije. 

Smanjivanje broja zemalja koje su priznale Kosovo

Ističe da će broj zemalja koje priznaju Kosovo uskoro pasti ispod 100.

- Kakva može da bude evropska perspektiva Kosova? Najviše što mogu da dobiju je vizna liberalizacija, jer su im to obećali - smatra Dačić.

On kaže da pet zemalja koje nisu priznale Kosovo neće dozvoliti bilo kakav viši stepen integracije Kosova.

- Oni nisu svesi u kom svetu danas žive i onaj koji diktira promene u svetu je predsednik SAD Donald Tramp. EU i SAD su u neprijateljskim odnosima, jer kad neko vodi trgovinski rat on je neprijateljski -napominje ministar Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Dodaje da nama konkretno, Tramp ništa nije kriv.

EU ćuti

- Što se tiče EU, ne čuh da su se juče oglasili. Gluvonemost je teška bolest. Oni žive u nekom svom svetu, a rešenja za Kosovo neće biti bez učešća Rusije i SAD - smatra Ivica Dačić.

On kaže da ne misli da će na sastanku Putina i Trampa biti reči o Kosovu.

- Mislim da neće stići dotle, ima drugih tema o kojima će prvo razgovarati. Izglednije je da će odnosi Rusije i SAD ići u pravcu popuštanja, a ne daljeg zaoštravanja. Dobro je da sve ovo postoji sada jer nije sve u rukama jedne zemlje, ovo je početak i ne treba očekivati spektakularne rezultate - napominje Dačić.

Ističe da Srbija treba da osluškuje šta se dešava i da ima informacije sa svih strana.

- Srbija treba da dobro analizira i pretpostavi šta se može desiti u međunarodnim odnosima i treba da nastavi politiku dijaloga sa svim susedima. Treba osluškivati i šta se dešava sa EU - dodaje Dačić.

Govoreći o mogućem dolasku Donalda Trampa ove godine u Srbiju, Dačić kaže da to zavisi od događaja na međunarodnoj sceni.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić i Ivica Dačić

Kad Tramp treba da dođe?

- Siguran sam da će on u vreme svog mandata doći, ali se postavlja pitanje da li treba da dođe sada ili kada se dođe do nekog rešenja - napominje ministar.

Kaže da je predsednik Vučić zvanično pozvao Trampa da poseti našu zemlju i da bi bilo dobro da do tog susreta dođe.

- Mislim da treba ponuditi i predložiti Americi, Rusiji i velikim zemljama ''vin-vin'' predlog u kojem svi ponešto dobijaju ali i gube. U tome se ogleda politička veština. Težak je način na koji mi vodimo dijalog i ne znam kako bih izdržao da sam na mestu Marka Ðurića - objašnjava Dačić.

Kaže da je od Severne Koreje dobio poziv da poseti tu zemlju.

- Mi ove godine obeležavamo 70 godina dilomatskih odnosa i nisam doneo odluku da li ću ići. To je prijateljska zemlja što se tiče Srbije i zemlja koja nije priznala nezavisnost Kosova - kaže Dačić.

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading