Momir Bulatović otkriva ŠOKANTNE detalje: SLOBA ŽELEO DA GA ŠIPTARI UBIJU

Autor:

Vesti

23.06.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ako bi me Šiptari ubili, sačuvali bismo Kosovo". Prema svedočenju bivšeg predsednika SR Jugoslavije Momira Bulatovića, Slobodan Milošević mu se doslovno ovom rečima obratio pred svoj čuveni govor na Gazimestanu.

Slobodan Milošević

On je tada otvorio dušu Bulatoviću, jednom od svojih, ispostaviće se kasnije, najlojalnijih saradnika, koji ga se nikada nije odrekao, za razliku od mnogih drugih.

Bulatović: Senta molio Slobu da govor održi iza blindiranog stakla, ali ovaj na to nije pristao

"PRAVILA ĆUTANJA"

U jednom delu svoje knjige "Pravila ćutanja", Bulatović je podsetio na proslavu 600. godišnjice Kosovske bitke, na Vidovdan 1989, kada se na Gazimestanu okupilo milion Srba kojima se Milošević obratio. On svedoči da nije bilo nikakve šanse da ubedi Miloševića da iz bezbednosnih razloga pristane da govori iza blindiranog stakla.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Momir Bulatović otkrio sve detalje

- Tamo mi je prišao Senta Milenković, šef Slobodanovog obezbeđenja, i rekao da sam mu ja poslednja nada. Zamolio me je da nagovorim Miloševića da pristane da govori iza neprobojnog stakla. Ta zaštita se ne bi videla na televiziji, a prisutni građani ne bi zamerili na takvoj meri opreza jer znaju da su albanski separatisti raspisali veliku nagradu za njegovu glavu. Sve govori da je izložen ozbiljnoj pretnji. Na tom prostoru nijedno obezbeđenje ne može da garantuje punu zaštitu od snajperista, pa je jedino rešenje da ja pokušam da ga ubedim, jer on tvrdoglavo odbija - piše Bulatović.

E, MOJ MOMO...

Pošto je podržao Sentin predlog, Bulatović je istu molbu preneo Miloševiću, koji je tada bio predsednik Predsedništva Srbije. Sloba se, međutim, samo široko nasmejao i održao mu slovo:

- E, moj Momo, ja sam mislio da si ti pametniji od ovih policajaca. Razmisli, ja sam njima milion puta opasniji mrtav nego dok sam živ. Kada bi neko na ovaj dan i na ovom mestu, pred ovolikim brojem Srba, ubio predsednika Srbije po nalogu šiptarskih ekstremista, izazvao bi reakciju koju niko ne bi mogao kontrolisati, a koja ne bi bila prijatna za Albance. To bi, za duže, smirilo prilike u ovoj pokrajini, a za takav cilj nije mnogo moja glava. Ali, neće oni mene ubiti. Ostaviće me da se mučim godinama i da opet ne budem u stanju da sačuvam Kosovo i Metohiju - prenosi Bulatović Miloševićeve reči, ispostaviće se, vizionarske.

Tandem Milošević-Bulatović

Bulatović je 1998. posle osam godina smenjen s mesta predsednika Crne Gore Dobija ponudu Slobodana Miloševića da sastavi kabinet na saveznom nivou
Milošević kao predsednik SRJ imenuje Bulatovića za novog mandatara 19. maja 1998. Bulatović je imao dužnost da proglasi stanje neposredne ratne opasnosti, a zatim i ratno stanje u toku NATO agresije 1999.
Pred septembarske savezne izbore 2000. Bulatović podržao Miloševića Njegov SNP trebalo da posle izbora uđe u koaliciju sa SPS i JUL, a Bulatović bio kandidat za premijera
Kad je Milošević izgubio u trci za predsednika od Vojislava Koštunice, jedini mogući koalicioni partner DOS mogao je biti SNP Tada dolazi do preokreta u najvećem delu vođstva SNP i oni odustaju od kandidature Bulatovića za saveznog premijera i predlažu tadašnjeg potpredsednika Zorana Žižića
Bulatović napušta sopstvenu partiju koju je osnovao i čiji je bio prvi predsednik Podnosi ostavku na mesto predsednika Savezne vlade 9. oktobra 2000, četiri dana posle prevrata u Beogradu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading