Španija traži da se uključi u dijalog Beograda i Prištine!

Autor: blic.rs

Vesti

06.06.2018

07:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na sastanku članova Službe EU za spoljnu politiku u Briselu na kome su članice obaveštene o dešavanjima vezanim za dijalog, Španija i još neke zemlje Višegradske negodovale su što nisu uključene u proces dijaloga Beograda i Prištine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Oni su izneli primedbe da taj proces nije transparentan i da, zbog neuključenosti u proces, imaju utisak da se na postizanju sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine radi ubrzano i u tajnosti.

Predstavnici tih država pokazali su otvoreno nezadovoljstvo na tom sastanku i zatražili da budu uključeni u poslednju fazu dijaloga Srbije i Kosova, koja bi, prema najavama, trebalo da rezultira potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma.

- Španija je postala jako nervozna, kao i još neke zemlje koje nisu priznale Kosovo. Otvoreno su rekli na sastanku da je sve što radi Brisel po pitanju konačne faze dijaloga Beograda i Prištine netransparentno, kao i da ih niko ne konsultuje. Oni su zatražili da budu obavešteni i uključeni u tu poslednju fazu pregovaračkog procesa - navodi izvor blizak pregovorima i dodaje da prigovore nisu imale države Kvinte, odnosno najmoćnije članice EU, koje čak insistiraju da se pregovori dve strane što pre završe potpisivanjem sporazuma.

Ranije je Radio Slobodna Evropa citirao izvor, koji je rekao da su izveštaji koje članice EU dobijaju od Federike Mogerini oko dijaloga Beograda i Prištine "površni i sa pozitivnom notom", uz jedinu potvrdu da su obe strane posvećene postizanju sveobuhvatnog sporazuma.

Sagovornik "Blica" odlično upućen u tok pregovora navodi da je utisak da se sve prebrzo dešava, kao i da do maja sledeće godine, kada se održavaju izbori u Evropskom parlamentu, Brisel mora da pokaže rezultat u pregovorima Beograda i Prištine.

To naročito važi za visoku predstavnicu EU za spoljne poslove Federiku Mogerini, koja bi, kaže naš sagovornik, mogla da završi mandat bez ikakvog rezultata, ukoliko srpski i kosovski zvaničnici ne postignu sporazum.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
srpskisoko

06.06.2018 09:43

Srbija mora insistirati da se u pregovore ukljuce i drzave prijatelji Srbije a ne da se sama nosi sa svima koji su zastitnici siptara. Nismo ni mi drvo bez korena. Uz to, Srbiji ne treba da skuplja poene Mogerinijevoj vec da polako umiri situaciju, razvija ekonomiju i ceka povoljnije vreme. Kazu sve velike sila brane siptare, e pa nisu Amerika i EU bas sve velike sile, nasuprot onima koji brane siptare ima vise od 5 milijardi onih koji ih ne podrzavaju. Ni jedna sila neje opstala cineci zlo manjima od sebe. Bozija je uvek bila zadnja, bice i sada, djavolima vreme polakoistice. Jacaju Kina, Rusija, Indija i mnoge druge zemlje a i Afrika se sve vise otima iz okrilja Amerike i Engleske.