PATRIJARJ SRPSKI IRINEJ: Kosovo centralni problem SPC i naroda

Autor: Tanjug

Vesti

29.04.2018

22:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Jedan od centralnih problema sa kojima je suočena i Crkva i naš narod jeste pitanje Kosova i Metohije koje je odavno pod okupacijom", izjavio je patrijarh Irinej na početku redovnog majskog zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC u Pećkoj Petrijaršiji.

RepublikaFoto: printskrin/TV Hram
Patrijarh Irinej

- Voljom moćika ovoga sveta naša sveta kosovsko-metohijska zemlja najpre je doživela veliko stradanje, veće od svih predhodnih stradanja u svojoj istoriji, da bi na kraju bila otcepljena od Srbije i proglašena nezavisnom šiptarskom državom, bar je to u pokušaju. Predhodno je usledio progon srpskog naroda, po broju veći od svih prethodnih progona i seoba, tako da su centralni delovi Kosova i Metohije ostali potpuno bez srpskog življa - kazao je Irinej.

Prema njegovim rečima, kako je saopštila SPC, Srbija čini velike napore da odbrani i sačuva KiM, ali evropski i američki moćnici nemaju sluha za pravdu i istinu. 

- Ono što je najveći problem za nas kada je u pitanju Kosovo i Metohija jeste što nas je ostalo u malom broju. Trebalo je više uraditi na povratku naroda. U Prizrenu živi nekoliko desetina Srba, slično je stanje u Peći, Prištini, Uroševcu, Ðakovici...Malo je želje da se prognani vrate svojim domovima, a oni koji to žele, nemaju gde da se vrate - rekao je srpski patrijarh.

On je podsetio da Srbija izdvaja znatna finansijska sredstva za narod i Crkvu na KiM, a da pomažu i pojedinci, poput Francuza Gujona i drugih. 


- Dragocena je duhovna pomoć i podrška koju pružaju manastiri na čelu sa Preosvećenim Vladikom Teodosijem. Oni su im najveći oslonac i ohrabrenje za opstanak - rekao je Irinej i istakao da održavanje Sabora u Pećkoj Patrijaršiji predstavlja veliko ohrabrenje za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading