DAČIĆ: Nikakvo članstvo u UN nam ne pada na pamet!

Autor: Tanjug

Vesti

26.04.2018

17:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nema političke trgovine oko stolice za Kosovo u UN, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić navodeći da bi 50 zemalja povuklo priznanje takozvane nezavisnosti kada bi dobio onoliko novca koliko je bivša vlast u Srbiji svojevremeno dala lobistima u SAD.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Ivica Dačić

- Kažu mi oni koji prate rejtinge da smo malo gledani, pa bi da podignem gledanost - rekao je Dačić na početku obraćanja u Skupštini.

Na pitanje poslanika Narodne stranke Miroslava Aleksića Dačić kaže da je u međuvremenu naložio da se nađu svi ugovori koje je Ministarstvo spoljnih poslova ikad sklapalo sa lobistima.

Naveo je da je Vlada Srbije 16. aprila 2008. sklopila sporazum sa Grupom 30 strateških tačaka koji je potpisao tadašnji generalni sekretar MSP Mirko Stefanović, sa mesečnom isplatom od 42.000 američkih dolara.

Naveo je da je 5. avgusta 2011. tadašnji ministar Vuk Jeremić potpisao ugovor o lobiranju sa Podesta grupom za 100.000 dolara mesečno, na osnovu odluke Vlade.

- Govorim o zvaničnim ugovorima koji su potpisani. Prvoj agenciji je isplaćeno 1,4 miliona dolara, a Podesta grupi 900.000 dolara - navodi Dačić.

Naveo je i da je Podesta istovremeno kada je potpisala ugovor sa Vladom Srbije isti takav ugovor potpisala i sa Kosovom.

RepublikaFoto: Tanjug/MSP/O. STEVANOVIĆ

- Da li je to normalno? Da radi i za Srbiju, Prištinu i Albaniju? To je takav konflikit interesa. Ne znam šta su uradili za interes Srbije jer su mnoge zemlje priznale nezavisnost Kosova. Dajte meni ovoliko para, 50 zemalja će da povuče priznanje Kosova - kaže Dačić.

Tokom 2006. je isplaćeno u nekoliko navrata po nekoliko stotina hiljada američkih dolara, naveo je Dačić i dodao da to postoji u američkim papirima koji se bave lobiranjem, delatnošću koja je zakonski regulisana u SAD.

- Krajnje je neumesno da se danas postavlja ovakva vrsta pitanja od onih koji su potpisivali ovakve ugovore u prošlosti. To je odgovor da li se neko sreo ili ne sa nekim lobističkim firmama - rekao je Dačić.

Poručio je da nema šta da okoliša, te istakao da sadašnja vlada i predsednik nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Poručio je da Srbija treba da lobira za svoje interese tamo gde se donose odluke.

- Mnogi dolaze u našu zemlju, imaju prijateljske izjave, a onda šalju protestne note zemljama koje su povukle priznanje Kosova, prete nam da će ukinuti sednice SB UN o KiM. Moramo da vodimo računa o svojim inetersima - kaže Dačić.

Rekao je da kada neka zemlja prizna Kosovo onda se za nju priča da je ugledna, a kada neke zemlje, kao Surinam, Burundi i Gvineja Bisao povuku priznanje Kosova, onda su to minorne zemlje.

- Svaka od njih ima isti glas u UN. Pozivam sve političke stranke i ministre da se okrenemo tim zemljama. Spremnni smo da sarađujemo sa svima, da radimo protiv priznanja i za povlačenje priznanja - kaže Dačić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading