USKORO I S-300: REALIZACIJA DOGOVORA SA BELORUSIJOM: Četiri "miga-29" Lukašenkov poklonio Srbiji

Autor:

Vesti

23.04.2018

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija definitivno postaje vojni gospodar Balkana: beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko poklonio je našoj zemlji četiri miga-29 i time ispunio obećanje dato Aleksandru Vučiću u telefonskom razgovoru nakon sramnog hapšenja Marka Đurića na Kosovu. Ovu važnu vest juče je obelodanio ministar odbrane Aleksandar Vulin.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jasna poruka: Znam sa čime se suočavate, zajedno ćemo to pobediti

Kako je Srpski telegraf ekskluzivno objavio posle hapšenja Đurića, tada su se prvo čuli Vučić i Putin, pa Vučić i Lukašenko i konačno Lukašenko i Putin, a beloruski predsednik je osim aviona obećao i ubrzanu isporuku moćnog raketnog sistema S-300 našoj zemlji, za šta je dobio saglasnost prvog čoveka Rusije.

VRUĆE LINIJE

Da podsetimo, dan posle telefonskog razgovora Vučića i Lukašenka u Minsk je kao specijalni izaslanik predsednika Srbije otputovao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. I sam Lukašenko, kada se oglasio, nije se trudio da sakrije da će Belorusija našoj zemlji uputiti pomoć u naoružanju.

Lazanski: Veliko hvala Belorusiji i Lukašenku, Srbija pomoću ovih aviona i te kako može da zaštiti svoje nebo

- Znam dobro sa čim se suočavate, zajedno ćemo rešiti te probleme - poručio je Lukašenko.

RepublikaFoto: ST/G. AVALIĆ

Osim četiri miga-29 koja dobijamo na poklon iz Minska (jedini troškovi biće za remont), u narednim mesecima, prema izvorima našeg lista, mogao bi da usledi dogovor o isporuci još šest borbenih aviona, što bi uz onih šest koje je Srbija već dobila iz Rusije i ova četiri Lukašenkova bio jak adut u odvraćanju od bilo kakvog pokušaja napada na našu zemlju.

Karan: Nabavka aviona je jak faktor odvraćanja

Donirani avioni plod su dogovora srpskog i beloruskog predsednika, potvrdio je ministar odbrane Aleksandar Vulin i poručio da uskoro stižu i prvi helikopteri H-145M.

- Verujem da ćemo biti jači i za helikopter mi-35, ali i za mnogobrojno naoružanje iz naše proizvodnje. Samohodne haubice nora 552 su u završnoj fazi ispitivanja i očekuje se veoma brzo njihov prijem u naoružanje naše vojske - objasnio je Vulin.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Šta dobija Vojska Srbije za RV PVO

- Šest aviona mig-29 od Rusije (već isporučeno)
- Četiri miga-29 iz Belorusije (dogovoreno)
- Još šest migova-29 od Belorusije (razgovori u toku)
- Raketni sistem S-300 (razgovori sa Belorusijom u toku)
- Raketni sistem BUK (razgovori sa Rusijom u toku)

POPUNA ESKADRILE

Vojni analitičar Miroslav Lazanski za Srpski telegraf ističe da Srbiji znači sve što dobije na poklon:

- Bez svake sumnje poklonjeni migovi nam znače puno i treba reći veliko hvala Belorusiji i Lukašenku! Srbija pomoću ovih aviona i te kako može da zaštiti svoje nebo i garantuje mir svojim građanima.

Potpukovnik u penziji Ljuban Karan kaže da je Srbija bila vojno oslabljena, ali da je aktuelna vlast u Srbiji to shvatila i trend vratila u pozitivnom smeru:

- Sve više zapadnih političara govori o ratu na Balkanu kao o realnoj mogućnosti, ni mi ne smemo razmišljati drugačije. Zato je donacija migova dobrodošla da popuni eskadrilu moćnih lovaca do pune formacije. To je jak faktor odvraćanja. Srpski PVO bi potpuno dopunio moćni S-300.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading