VOJSKA DOBILA ČETIRI MIGA 29, SLEDI REMONT

Autor: Tanjug

Vesti

21.04.2018

21:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je Belorusija poklonila Srbiji četiri "miga-29” koji će biti remontovani i modernizovani po istom modelu kao i šest aviona dobijenih od Ruske Federacije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Kao plod dogovora predsednika Vučića i predsednika Lukašenka, Belorusija nam je donirala avione i veoma smo zahvalni zbog toga - rekao je Vulin u intervjuu za "Politiku" povodom Dana vojske.

Brojno naoružanje

Prema njegovim rečima, do idućeg Dana vojske imaćemo eskadrilu modernizovanih "migova-29", stići će prvi helikopteri "H-145M", verujem da ćemo biti jači i za "Mi-35", kao i za brojno naoružanje iz naše proizvodnje.


Vulin dodaje i da se samohodne haubice "nora 552" nalaze u završnoj fazi ispitivanja u Tehničkom opitnom centru i da očekuje veoma brzo njihov prijem u naoružanje naše vojske.

Govoreći o izvozu naoružanja, ministar kaže da je od prvog januara do danas zaključeno 718 miliona dolara ugovorenih poslova. 

- To govori da je naša odbrambena industrija veoma uspešna i da su naši proizvodi veoma traženi na svim tržištima, bilo da je reč o arapskim zemlja, zemljama članicama EU pa i brojnim članicama NATO, ali i članicama ODKB - rekao je Vulin.

Ministar odbrane je naveo da postoje pokušaji ugrožavanja naseg vazdušnog prostora i da su oni prepoznati i sprečeni.


- Ništa ne može da uđe u naš prostor a da mi to ne primetimo i u skladu sa procenjenim stepenom opasnosti reagujemo - rekao je on. 

Motrimo na KiM

Na pitanje da li po proceni Ministarstva odbrane, postoji rizik od pogoršanja bezbednosne situacije na KiM i u Kopnenoj zoni bezbednosti, Vulin kaže da vojska čuva mir i sigurnost svakog naseg građanina, ali da uvek postoji rizik.

- Budno pratimo svaki pokušaj destabilizacije Kosova i Metohije a posebno pokušaj preuzimanja severa pokrajine silom - naglasio je on.

On je najavio da će vojska Srbije ove godine imati znatan broj aktivnosti s NATO-om, najveći broj aktivnosti do sada s ODKB-om ali i veliki broj bilateralnih aktivnosti sa SAD i s Rusijom, čak najveći ikada.

- Mi smo vojno neutralna zemlja i tako ćemo se ponašati u vremenu pred nama - zaključio je Vulin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading