MIŠKOVIĆ OTKRIO SVE: Toma mi je tajno dolazio, LEŽAO NA PODU AUTA DA GA NIKO NE VIDI

Autor:

Vesti

13.04.2018

05:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tomislav Nikolić, bivši predsednik Srbije, krio se na zadnjem sedištu automobila biznismena Dragan Đurića, koji ga je po mrklom mraku odvozio u kuću vlasnika "Delte", gde su se sastajali, otkrio je Miroslav Mišković u autobiografiji koju je naslovio "Ja, tajkun".

Foto: Tanjug
Miroslav Mišković

Iako je knjigu pompezno reklamirao, na 238 strana ispisao je sve ono što je u javnosti više ili manje bilo poznato. Gazda "Delte" ni rečju, recimo, nije pomenuo Dragana Đilasa niti njihovu dugogodišnju saradnju, posebno u vreme dok su zajedničkim snagama gazdovali dnevnim novinama Pres. Mišković je "zaboravio" da otkrije istinu o ministrima koje je u vreme vlade DOS držao na vezi, a o čemu se nebrojano puta pisalo u raznim medijima, pa je umesto prave ispovesti jednog od najmisterioznijih srpskih biznismena, napisana najobičnija limunada!

I dok se nalazio u opoziciji, a i kada je postao predsednik, Nikolić se javljao i dolazio

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Tomislav Nikolić

PREDSEDNIKOVE LAŽI

Jedna od retkih šokantnih priča koje je naveo bila je priča o tajnim susretima sa Nikolićem.

- I dok se nalazio u opoziciji, a i kada je postao predsednik, Nikolić se javljao i dolazio da se vidimo. Dok je Tadić bio predsednik i moj neskriveni protivnik, dešavalo se da Nikolić dođe kod mene kasno uveče, tajno. Biznismen Dragan Đurić jedno vreme je vozio mini-kuper. I Toma bi se, onako veliki, savio, legao na zadnje sedište tog malog auta i stizao kod mene posle ponoći - piše Mišković u knjizi "Ja, tajkun".

Za njega je Tadić bio štetočina slabog znanja, bez ideje i hrabrosti

Mišković kaže i da mu je Nikolić rekao da ga neće hapsiti.

- Vidiš, priča se da će me uhapsiti. Rekao je doslovce: "Tebe ne mogu da hapse. Nema razloga." Bio je u pravu samo u drugom delu izjave. U prvom nije govorio istinu, kao ni mnogi drugi političari pre i posle njega - otkriva Mišković.

ŠTETOČINA BEZ ZNANJA

U knjizi se o još jednom bivšem šefu države Mišković izjašnjava, smatrajući ga suštom suprotnošću Zoranu Đinđiću. Za njega je Tadić bio štetočina slabog znanja, bez ideje i hrabrosti u donošenju strateških odluka.

- Ako u nekome treba tražiti suprotnost Zoranu Đinđiću, onda je to Boris Tadić. Đinđić me je nekoliko puta upozoravao na njega i govorio da je taj čovek sposoban jedino da nanese veliku štetu, ali nije išao u detalje, tako da nisam tačno znao na šta misli. Kasnije sam, kao i cela Srbija, sve to saznao na veoma težak način (...) Mene je uhapsio Aleksandar Vučić, ali teren za to pripremio je Boris Tadić. On je bio glavni inspirator priča koje su imale za cilj da velike privatne kompanije, inače motor domaće ekonomije, što više oslabe, a ozbiljne poslovne ljude u javnosti predstave kao sebične bogataše nezainteresovane za dobrobit društva ili, jednostavno, pljačkaše - navodi Mišković.

Milošević je bio prevarant

Mišković kaže da je Slobodan Milošević bio prevarant koji mu je rekao da iz Londona dovede ekonomistu kog hoće da uzme za savetnika. Kad je taj čovek došao u Srbiju, Milošević nije hteo da ga primi. Takođe, obećao mu je da će biti predsednik Vlade, a onda izabrao drugog.

- U poslednjem trenutku, Milošević se predomislio i rešio da na mesto republičkog premijera postavi Stanka Radmilovića, a meni je ponuđeno mesto potpredsednika Vlade. Prihvatio sam jer mi nije bila važna funkcija, već prilika da menjam društveni i ekonomski sistem u Srbiji - piše Mišković.

Otmica sa ćevapima

Mišković je otet 9. aprila 2001, dok je bio u automobilu u blizini "Geneksove" zgrade, gde je bilo sedište "Delte".

- Policiji sam preneo i da sam, tražeći da jedem, dobio ćevape u lepinji. Bili su vrući i slepljeni jedan za drugi, što je sugerisalo da su kupljeni u blizini i da je to banjalučki ćevap, što je već sužavalo broj mogućih lokacija. Ipak, pokazalo se ključnim to što sam se, potvrđujući dogovoreni otkup, rukovao s vođom otmičara. "Nešto mi je bilo neobično, taj čovek je imao veoma malu šaku", preneo sam Miletu Novakoviću. Njegov komentar je bio: "Onda znamo ko te je oteo. To je Dušan Spasojević!"

Šainović lepo zvuči, ali ništa ne znači

Čovek skromnih znanja. Imao je zanimljivu osobinu da govori lepo, sklapa duge rečenice koje su dobro zvučale iako u suštini nisu značile ništa.

Slobodan Milošević

U Slobinoj ćeliji

U Centralnom zatvoru dodeljena mu je ćelija u kojoj je bio Slobodan Milošević. Niko ga nije maltretirao.

Rumunka ga ojadila

Jedna Rumunka prevarila ga je u poslu i to je jedini slučaj kad je Mišković naseo. Pričala je da ima veze sa mnogim rumunskim političarima, a posao koji su sklopili bio je vezan za naftu. Tražila je avans od 80 hiljada maraka u kešu. Kad je na poslovnom ručku počela da jede škampe sa ljušturom, znao je da ga je prevarila, ali bilo je kasno. Nikad više nije video ni nju ni naftu.

Galami kao Ferguson

Disciplinu među saradnicima održavao je galamom. Kako je napisao, "fenirao" je saradnike svojom galamom isto kao što igračima Mančester junajteda leti kosa dok ih riba Aleks Ferguson.

Pričam sa šefom, ne sa radnicima

Mišković kaže da nikad nije primio radnika na razgovor.

- Ako ja zaposlenom odobrim povećanje plate ili mu dodelim stan, njegov šef gubi svaki autoritet, on više za radnika ne postoji. Time se narušava cela struktura rukovođenja i firma se dovodi u opasnost. Nijedna ozbiljna firma ne može da funkcioniše bez sposobnih direktora.

Bogićević je najneozbiljniji lik

Vlasnik koncerna "Farmakom" Miroslav Bogićević je za Miškovića najneozbiljniji čovek kog je upoznao. Boris Tadić je tražio da on bude uključen u projekat podizanja JAT i Mišković je to prihvatio. Banke su bile spremne da podrže ovu ideju, ali je Bogićević bio neozbiljan kad je rekao da je spreman da plati kamatu "koliko treba".

- Niko na svetu ne plaća kamatu "koliko treba", već najmanje što mora i plaća onoliko koliko njegov posao može da podnese - navodi Mišković.

Zamerka Irinej

Najviše ga je pogodilo što je patrijarh Irinej prećutao "Deltino" i njegovo ime kad je zahvaljivao donatorima koji su dali prilog za izgradnju Hrama Svetog Save.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

Sa Vučićem nikad nasamo

Upoznali su se u jesen 2008, posle čega su se sreli još nekoliko puta, ali uvek sa Tomislavom Nikolićem, nikad nasamo. Jedina tema o kojoj su razgovarali, piše Mišković, bila je ekonomija.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading