SAMIT U BUGARSKOJ: Biće poštovan status neutralnosti Kosova

Autor: Tanjug

Vesti

02.04.2018

22:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bugarska će na samitu EU-Zapadni Balkan, koji se u maju održava u toj zemlji, u potpunosti ispoštovati satus neutralnosti Kosova, rekla je za "Novosti" briselski portparol bugarskog predsedavanja EU Genoveva Červenakova.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Bugari trenutno nastoje da uvere sve članice da se neće dirati u statusna pitanja i traže odgovarajuću formulu, dodaje list i podseća da je Španija prva poručila da nije saglasna s tim da Kosovo na toj konferenciji ima tretman države, a da su potom rezerve prema učešću na skupu zbog najavljenog prisustva kosovskih predstavnika izneli i Bukurešt i Nikozija. 

- Veoma smo svesni važnosti pitanja odnosa prema Kosovu članica koje ga nisu priznale, i sa njima po tom pitanju blisko radimo bilateralno i na druge načine - rekla je Červenakova.


Naglasila je da je cilj Bugarske da se samit organizuje za svih 28 zemalja članica i da sve budu predstavljene na najvišem nivou, kao i da se pošalje poruka zajedništva oko evropskih integracija Zapadnog Balkana, što je jedan od prioriteta bugarskog predsedavanja. 

"Novosti" navode da Bugarska sada užurbano pregovara s Madridom kako bi pronašlli odgovarajuće rešenje. 


List ističe da i Slovaci, koji takođe ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, razmišljaju o modalitetima učešća. 

- Kako stvari trenutno stoje, pod uslovom da ne dođe do nepovoljnog razvoja situacije, Slovačku bi na samitu u Sofiji trebalo da predstavlja premijer Peter Pelegrini. Ministarstvo spoljnih poslova će zastupati državni sekretar Ivan Korčok. Modaliteti našeg prisustva još nisu razmatrani - rekao je za "Novosti" portparol Ministarstva spoljnih poslova te zemlje Peter Susko. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading