4 SUZAVCA BAČENA U KOSOVSKOM PARLAMENTU!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

21.03.2018

11:36 >> 16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslanici opozicionog pokreta Samoopredeljenje bacilli su danas suzavac u skupštinsku salu, neposredno nakon početka sednice, koja je kasnila nešto manje od jednog sata.

RepublikaFoto: twitter.com/Insajder_net
Foto: Ilustracija

Sumnja se, kako prenose mediji, da su suzavac aktivirali poslanici Dželal Svečla i Fitore Pacoli, obojica iz pokreta Samoopredeljenje.

Poslanici su napustili salu, a predsednik skupštine Kadri Veselji je predložio petominutnu pauzu.

Na isti način je opozicija ucenjivala i prethodnu vladu Isu Mustafu, kada je reč o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, samo što je tada deo opozicije bio i aktuelni premijer Ramuš Haradinaj sa njegovom Alijansom za budućnost Kosova.

Nakon što su poslanici opozicionog pokreta Samoopredeljenje, pri trećem pokušaju parlamenta da izglasa demarkacije sa Crnom Gorom, bacili suzavac, predsednik skupštine, Kadri Veselji, je proglasio pauzu u radu do 16,30 sati.


Prethodno je Veselji saopštio da je Predsedništvo parlamenta odlučilo da isključi iz daljeg rada pet poslanika Samoopredeljenja, zbog aktiviranja suzavca i blokade parlamenta.

Međunarodni predstavnici u Prištini su poručili da su zgroženi nasiljem i suzavcem u kosovskom parlametu, ali ne odustaju od pritiska i poručuju da sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom mora biti ratifikovan danas.

Veselji, koji se više puta od jutros bio u kontaktu sa ambasadorima zemalja Kvinte i šeficom Kancelarije EU u Prištini Natalijom Apostolovom, obećao je da će danas biti “okončana drama” u vezi sa demarkacijom.

Po dobro oprobanom receptu iz prethodnog saziva parlamenta, kada je premijer bio Isa Mustafa, a na drugoj strani, u opoziciji, Samoopredeljenje i Alijansa za budućnost Kosova, aktuelnog premijera Ramuša Haradinaja, demarkacija je, ponovo blokirana suzavcem.

I sam Haradinaj je ranije rekao novinarima da ne zna kako će se dalje odvijati rad prlamenta, ali da očekuje da će poslanici ispuniti svoju obavezu I ratifikovati demarkaciju.

Nasilje suzavcem, kako su incidente u parlamentu nazvali poslanici vladajuće većine i deo opozicije koji namerava da podrži demarkaciju, osudio je predsednik privremenih kosovskih institucija Hasim Tači.

Na Fejsbuku, Tači je poručio da je iz Prištine danas u svet poslata veoma loša slika o Kosovu.

Inače, Samoopredeljenje je juče na početku rada vanredne sedniice parlamenta Haradinaju dostavilo više desetina registara sa više hiljada potpisa građana, koji se takođe protive ratifikaciji demarkaciji.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti je poručio da predstavnici kosovske vlasti obmanjuju građane Kosova i da demarkacija nije jedini uslov za viznu liberalizaciju, već da je u pitanju i borba protiv korupcije i orgaizovanog kriminala.

Kurti je na Fejsbuku konstatovao da bi u tom slučaju predstavnici vlasti trebalo najpre da se obračunaju sami sa sobom, te da je stoga lakše "pokloniti kosovsku teritoriju".

Četvrti suzavac bacio je Valon Ramadani poslanik opozicionog Samoopredeljenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading