STEFANOVIĆ: Prema migrantima kao i do sada, pristojno i humano

Autor: Tanjug

Vesti

07.03.2018

19:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je danas da će se MUP prema migrantima odnositi kao i do sada na miran, civilizovan i human način, ali i da neće dopustiti da bilo ko čini prekršaje na našoj teritoriji.

RepublikaFoto: Promo foto
Nebojša Stefanović

- Pokušavamo da migrantsku krizu rešimo na način da budemo pristojni i humani prema migrantima. Jer šta bi bila alternativa, da pošaljemo policiju da ih 'umlati' i kamionima vrati nazad? Ja neću narediti da se batinja bilo ko u ovoj zemlji pa makar to bio i migrant - rekao je Stefanović govoreći o odredbama predloženog zakona o azilu, a tokom skupštinske rasprave.

Stefanović je podsetio da su privrednici u Šidu imali nekoliko incidenata sa migrantima i dodao da je policija jedino tada malo oštrije reagovala, s namerom da svim migrantima uputi poruku da su dobrodošli u Srbiju ali da se ne mogu ponašati kako žele.

Ponovio je da se policija u Srbiji neće nasilno ponašati prema migrantima, i podsetio da je jedan dan "batinjanja" migranata u Makedoniji, "skupo koštao" tu državu i njenu reputaciju u svetu.

- Podsetio je i da mnogim migrantima Srbija nije krajnja destinacija, te da su se u razgovorima sa njima mnogi iz centara za azil, ali i on lično, uverili da migranti žele u Nemačku, Švajcarsku, Francusku "Čuli su da su tamo primanja mnogo bolja i žele da idu tamo. Međutim, ključno pitanje je šta raditi sa ljudima koji nisu izbeglice, već ekonomski migranti, a našli su se na našoj terioriji - zapitao se ministar.

U tom je smislu, kako je rekao, za "oštriji prolazak" na granicama, ali ne u vidu zastrašivanja, već uvođenjem veće kontrole po pitanju ko beži od rata, a ko je ekonomski migrant.

Ministar smatra da je Srbija tokom migrantske krize dobro zaštićena i naglasava da "većina građana u Srbiji nije videla nijednog migranta".On je naveo da je tokom migrantske krize Srbiji potrebna pomoć unutar države, ali i od međunarodnih organizacija, podsetivši da su UN i EU novcem pomogle migrantima širom Srbije tako što su rekonstruisali centre za smeštaj azilanata.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading