Američki kongresmen zabrinut: RUSI HOĆE DA NAS ZAVADE SA SRBIMA!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

20.02.2018

09:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki kongresmen Ted Po izjavio je da su Srbi herojski narod, kao i da Rusi žele da zatruju odnose između SAD i Srbije. On je to rekao u govoru na zasedanju Kongresa održanom prošle nedelje.

RepublikaFoto: youtube.com/DLX Area 1
Ted Po

- Kao Teksašanin veoma se divim srpskom narodu. Čvrsti stavovi i navika da uvek kažemo ono što mislimo čine nas prirodnim saveznicima. Zapravo, jedna od prvih osoba koje su naselile Teksas bio je Srbin po imenu Ðorđe Sagić ili Džordž Fišer, kako je bio poznat u SAD, a koji se kao pravni službenik brinuo o miru u Hjustonu - rekao je on i dodao da je "Srbija pravdi doprinela mnogo više od toga".

On je kazao da su se srpske snage borile rame uz rame sa Amerikancima tokom "najužasnijih sukoba" u istoriji i podsetio na govor bivšeg predsednika Vudro Vilsona iz 1918. godine u kojem je govoreći o hrabrosti srpskih snaga tokom invazije Austrougarske na Srbiju, rekao da su se Srbi sukobili sa snagama deset puta veće i bogatije zemlje.

On je rekao i da je za Ameriku u odnosima sa Srbijom ipak najznačajnija priča o misiji Halijard.

- Srpski narod je tokom crnih dana nacističke okupacije demonstrirao svoju hraborst igrajući ključnu ulogu u najvećoj operaciji spasavanja Američkih pilota u istoriji. 1944. američki bombarderi često su napadali nemačke zalihe goriva U Rumuniji. Leteli su preko Jugoslavije i oko 1.500 pilota je oboreno tokom tih misija. Srbi, koji su se borili protiv nemačkih snaga od 1941. godine, rizikovali su svoje živote da spasu Amerikance i sakriju ih od nemačkih patrola - rekao je on.

Ruske dezinformacije su napravljene kako bi Rusija držala Srbiju u sferi svog interesa i zatrovala naše prijateljstvo

Ipak, rekao je on, kao i tokom dva svetska rata Srbiji, preti zajednički neprijatelj.

- Oko 600 stranih boraca je u Siriju došlo sa Balkana. Islamska država i Al Kaida su pretnja Srbiji i njenom regionu isto koliko i SAD. Moramo da nastavimo saradnju sa srpskim partnerima kako bismo zaustavili teroriste i neutralizovali mreže za regrutovanje boraca - rekao je Po.

Kako je istako, SAD rade sa Srbijom na nezavisnosti pravosuđa i borbi protiv korupcije, kao i da je "demokratska Srbija u kojoj postoji vladavina prava u insteresu SAD".

Naveo je da je pored toga nastavljena integracija Srbije ka Zapadu, a kao primere istakao je to što je Srbija 2006. postala deo Partnerstva za mir, kao i da je 2015. potpisan Individualni akcioni plan partnerstva.

- Nedavno je EU objavila da bi Srbija mogla da postane njen deo do 2025. godine. Aplaudiram tom koraku koji će ojačati političke institucije Beograda i njihove ekonomske veze sa Zapadom. Delimo iste snove o slobodnoj budućnosti naših zemalja. Hvala srpskim snagama na tome što su bili uz Ameriku u ratovima u prošlosti i u izazovima sa kojima ćemo se suočiti u budućnosti - zaključio je Po.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
delije1389

20.02.2018 15:03

SNS je mnogo jaka da bih je ova trojka oslabila.

Dada

20.02.2018 18:54

Ovaj Po , ili se pravi lud , ili ima " rupu u pamcenju " !!? Sve sto je nabrojao o Srbima je istina , samo je zaboravio ono najvaznije ; da su nas oni " humanitarno , milosrdno " bombardovali i doveli Srbiju do ivice propasti u 16 vek !!? Unistili su nam zemlju i napravili materijalnu stetu od preko 100 milijardi dolara i nekoliko hiljada neduznih zrtava i na hiljade ranjenih !!? Neka hvala , vi nama ne trebate ...dovoljno smo ODRASLI , da smo sposobni da sami biramo svoj put i svoje prijatelje !!? Otkacite se vec jednom od nas , licemerna gamad ; dosta ste nam zla naneli i jos uvek nas pljackate i potkopavate , da bi nam destabilizovali zemlju , da bi od nas napravili marionetu i mogli da sa nama manipulisete !!? Tako nam vracate za nase humane zasluge , primitivci ; nista vam nije sveto !!? Rusi su nasa braca i veze nas mngo toga zajednickog , sto je za vas neshvatljivo , jer ste vi iz " druge dimenzije " ...genocidna nacija !!? Znamo se !!?