PA KO JE LUD DA UVEDE SANKCIJE RUSIJI?!

Autor: Sputnjik

Vesti

20.02.2018

09:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar zadužen za tehnološki razvoj i inovacije Nenad Popović izjavio je danas da Srbija usklađuje svoju međunarodnu politiku sa EU, ali da nikada neće uvesti sankcije Rusiji i da to nijedna vlada ne bi uradila.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji

- Srbija usklađuje svoju međunarodnu politiku sa EU u 99 odsto odnosa, ali što se tiče Rusije, vrlo je jasan stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića i cele Vlade Srbije da nikada nećemo uvesti sankcije Rusiji. To ne bi bile sankcije Rusima, već nama samima. Nikada nijedna vlada u Srbiji ne bi uvela sankcije Rusiji - rekao je Popović za RTS.

Komentarišući dolazak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Beograd, povodom obeležavanja 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Rusije, on je rekao da je Rusija uvek bila uz Srbiju u teškim trenucima i da to i danas čini.

- Rusija podržava politiku Srbije prema KiM i dijalog koji vodimo, ali podržava i Rezoluciju 1244. Rusija je uvek bila uz Srbiju po pitanju Kosova - naglasio je Popović.

Na sve učestalije pritiske sa Zapada na Srbiju da prihvati nezavisnost Kosova, on kaže da Rusija najbolje zna do čega ti pritisci mogu da dovedu jer su, kako je rekao, uspeli da posvađaju dva bratska naroda, Ruse i Ukrajince.

- Ista ruka vrši pritisak na Srbiju da odustane od onog što je njeno, a to je naše Kosovo. Srbija je otvorena za svaki dijalog sa Albancima, to je pokazala u Briselskom procesu, da Albanci dobiju najveću moguću autonomiju na svetu, ali u okviru Ustava i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN - naglasio je Popović.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Upitan da prokomentariše izjave koje stižu iz Slovenije da će i oni pokušati da ubede zemlje članice EU koje nisu priznale Kosovo da to učine, on je rekao da to pokušavaju neuspešno već 18 godina.

- Posle stava Španije, gde kažu da Kosovo vide kao region Srbije, to otvora ogroman manevarski prostor za našu vladu i predsednika Vučića, koji sve čine da u dijalogu dođu do rešenja koje je prihvatljivo i za Srbe i Albance - pojasnio je Popović.

Govoreći o trgovinskoj razmeni sa Rusijom, on je rekao da je zajednički obrt danas oko dve i po milijarde dolara, ali da je potencijal mnogo veći.

On je dodao da se čini sve da to bude bolje i da se očekuje rast izvoza do dvadeset odsto, a da nosioci tog procesa treba da budu mala i srednja preduzeća.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Zoran

20.02.2018 14:50

Samo sa Rusijom Srbija pobedjuje. Da bi resili problem Kosmeta,moramo da resavamo uz pomoc bratske Rusije.