"NEMA ZSO, NEMA BEZBEDNOSTI": Dačić u Njujorku očitao lekciju Prištini

Autor: Tanjug

Vesti

07.02.2018

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas da je relanost na Kosovu i Metohiji takva da ni posle četiri i po godine od briselskog sporazuma nema naznaka da će Priština ispuniti svoju obavezu i formirati ZSO, a da nedavno ubistvo Olivera Ivanovića ukazuje da je bezbednosna situacija na Kosovu nesigurna i osetljiva.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Izneo stavove Srbije: Ivica Dačić

On je na sednici SB UN rekao da su pre početka sastanka stigle sugestije da se "držimo teme sastanka i pokažemo konstruktivnost, miran ton uz izbegavanje konfrontacija".

- Kao i ranije, fokusiraću se na aktuelnu situaciju i izveštaj generalnog sekretara. Nadam se da će i predstavnica Prištine prihvatiti te sugestije, da neće držati istorijske lekcije i iznosti neistine i neosnovane optužbe i nerealno ulepšavati stvarnost i ignorisati izveštaj generalnog sekretara i realnost na terenu - rekao je Dačić.

ZSO krucijalno pitanje

On je podsetio da je Briselski sporazum potpisan 2013. i da je uspostavljanje ZSO za Srbiju "krucijalno pitanje od nemerljivog značaja" jer teba da zaštiti vitalne interse Srba na Kosovu.

- Srbija 4,5 godina strpljivo čeka da Kosovo ispuni tu obavezu. Nama držvave u SB UN koa nije apelovala da Kosovo tu obavezu ispuni ali pomaka je bilo unazad. Generalni sekretar konstatuje da nema napretka i da nema naznaka kada će se to desiti. To je realnost na terenu - poručio je on.


Takođe, naveo je da je Srbija konsturkrivno i posvećeno učestvovala u dijalogu verujući da će rešvanje svih otovrenih poitanje doprineti miru i stvaranju prilika za napredak regiona i članstvo regiona u EU.

"Uvereni da nema druge alternative Srbija je dosledno primenjivala svoje obaveze Srbija je spremna da nastavi dijalog nastavi ali postavlja se pitanje da li će ijedan dogovor imati smisla ako nema naznaka o formiranju ZSO - poručio je Dačić.
RepublikaFoto: Tanjug/O. Stevanović
Foto: Ilustracija

Relanost na terenu je, dodao je Dačić, i to da je 16. januara ubijen Ivanović i da je ovaj događaj dramatično ugrozio sigurnost na Kosovu.

- Ubistvo je bezumni teroristički akt koji ugrožava stabilnost ne samo severa već i celog regiona - upozorio je on.

Podseti je da je sever Kosova 21. i 22. januara posetio predsednik Srbije Aleksandat Vucicć, pozvavši tada na očuvanje stabilnosti mira staloženosti i dostojanstva i ukazujući da se sve mora rešavati dijalogom i mirnim putem.

Ubistvo Ivanovića

Podsetio je da je Srbija uputila pismo Unmiku i Euleksu da njeni organi učestvuju u istrazi, što je ponovio i Vučić u razgovoru sa Hašimom Tačijem.

- Prištinske institucije su to odbile, ali tri nedelje kasnije nemamo nikakave informacije osim neki h izjava zvaničnika da je reč o mafijaškom obračunu i da nije etnički motivisano - kaže Dačić.

Prema njegovim rečima, takve izjave predstavljaju samo pokušaj zamagljivanja nesposobnosti ili nespremnosti Prištine da sprovede istragu o ovom gnusnom zločinu. 

-  Privođenje pravdi nalogodavaca i izvršilaca i otkrivanje motiva ključno je za mir i poverenje među stanovništvom na Kosovu - rekao je Dačić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading