Han zadovoljan napretkom Srbije ka EU!

Autor: Tanjug

Vesti

07.02.2018

08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je da je zadovoljan dosadašnjim napretkom Srbije u pregovorima za članstvo u EU, kao i da je za Srbiju veoma važna "evropska perspektiva" jer je omogućila povećanje stranih investicija, i korisna je za smirivanje napetosti.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Johanes Han

Han, koji će dan nakon usvajanja Strategije o proširenju EU, doputovati u Beograd, kaže da je u Srbiji došlo do buma stranih investicija, čim su otvorena prva poglavlja u pregovorima o priključenju.

To se, prema njegovim rečima, dogodilo pre svega zbog stabilizacije sistema i osećanja da u Srbiji vredi investirati.

Izbegnuti sukobi

- Drugo, ako pogledate na vrlo tragični događaj, na ubistvo na severu Kosova, pre nekoliko godina bi to sigurno dovelo do oružanog sukoba, do nasilja. Ovaj put dva predsednika su posegla za telefonom, pozvala jedan drugog, poslužila se odgovornim, umirujućim rečima, tako da se - u dobrom smislu reči - ništa nije desilo. Baš zbog evropske perspektive - rekao je Han za Dojče vele.

Upitan da prokomentariše kako EU misli da reši "psihološke probleme" u odnosu Srbije i Hrvatske, Han je kazao da obema zemljama evropska perspektiva pomaže da prevaziđu "međunacionalne i etničke tenzije".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Danas usvajanje Strategije o proširenju EU

- Mislim da je veliki zadatak da se srede odnosi te dve zemlje i ne samo između njih, već i između ostalih i između različitih etničkih grupa. Bez evropske perspektive oni ne bi prevazišli te tenzije i zato nam je ta pesrpektive potrebna - rekao je Han.

Najveći problem korupcija

On je rekao i da je jedan od najvećih problema u regionu korupcija, a kao drugi, u nekim delovima regiona, nedostatak ekonomske perspektive. 

- Tu postoji međuzavisnost: investitore možete privući samo ako je pravosudni sektor stabilan: To je jedan od faktora koji za sobom povlači pozitivne rezultate, koji je važan i relevantan i za ekonomski razvoj - rekao je Han.

Han je dodao i da ne može da kaže koja od zapadnobalkanskih zemalja ima najbolje šanse da se pridruži EU 2025. godine, ali je ponovio da su Srbija i Crna Gora najviše napredovale.

- Još smo u relativno ranoj fazi i rano je da se bilo šta precizira - zaključio je Han.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading